De cate ori nu ai trecut prin situatii in care sa nu mai stii de tine, sa-ti tremure vocea si mainile? Sa-ti bata inima atat de tare, incat sa nu mai auzi nimic in jur?
e ori nu ai trecut prin situatii in care sa nu mai stii de tine, sa-ti tremure vocea si mainile? Sa-ti bata inima atat de tare, incat sa nu mai auzi nimic in jur?
Prin controlarea propriilor emotii... - iti maresti respectul de sine - datorita faptului ca emotiile nu te acapareaza si le poti grupa in functie de felul emotiei, pozitiva sau distructiva. - obtii o sustinere mai accentuata a motivatiei; atingerea propriilor idealuri are loc intr-un ritm activ si pozitiv. - iei decizii mai bune - prin constientizarea emotiilor si propriilor sentimente nu vei fi impiedicata de gandurile negative. - iti maresti capacitatea de asumare a riscurilor prin aprecierea consecintelor fara a fi impiedicata de considerente emotionale - vei fi mai sociabila - comunicarea este facilitata, iar prieteniile se leaga mult mai usor - vei avea o sanatate mai buna - este redus stresul si tensiunea exercitata de emotii - vei fi tratata cu mai mult respect si vei sti cum sa raspunzi cerintelor inimii fara sa uiti de partea logica a lucrurilor - vei putea oferi mai mult sprijin pentru ca nu vei fi tot timpul o persoana care-si plange de mila pe la cate o prietena.
Emotiile motiveaza Cu siguranta, fiecare dintre noi a simtit, macar o data in viata, ca nu se poate controla. De unde apare practic aceasta lipsa de control? Exista trei cauze mai importante: 1. Tendinta oamenilor de a generaliza afecteaza linistea sufleteasca. Sa luam ca exemplu faptul ca din cauza unei probleme la firele electrice in ultimele doua seri s-a intamplat sa se opreasca curentul. Cu toate ca exsita posbilitatea ca sa fi fost un caz izolat, ai tendinta de a interpreta aceasta intamplare ca pe un fapt general. 2. Excludem aspectele poztive. Uitam faptul ca orice lucru rau, intr-un fel sau altul prezinta si aspecte poztive. Cu toate ca trebuie sa muncesti mai mult, poate ai posibilitatea de a invata lucruri noi sau de a fi platita suplimentar. 3. Exagerarea este prezenta la foarte multi dintre noi si asociata generalizarii creeaza o stare emotionala total necorespunzatoare.
Cum ne pregatim emotional pentru un eveniment? In primul rand, avem nevoie de liniste sau eventual o muzica relaxanta care ne elibereaza de stres. Stai pe pat si respira adanc pana sentimentul de relaxare profunda iti cuprinde tot corpul. Apoi, ca si cum te-ai uita la TV imagineaza-ti momentul de care esti speriata. Observatiile trebuie sa se concentreze asupra ta, creeaza-ti o imagine cat mai vie si ai in minte imaginea ta, a felului in care esti imbracata, a modului in care te comporti. Urmareste reactia celor din jur la prezentarea ta realizata cu incredere. Sentimentul de realitate a ceea ce iti imaginezi va crea o liniste interioara si o mai buna gestionare a emotiilor. Imagineaza-ti de asemenea ce se poate intampla rau. Vizualizeaza fiecare posibilitate: publicul este plicitisit, publicul nu este de acord cu afirmatiile tale, iti uiti replicile etc. Gandeste-te la cate o solutie pentru fiecare situatie neasteptata. O alta metoda recomandata ar fi sa te inregistrezi si sa te asculti pentru a absorbi informatiile mult mai bine. Aranjeaza textul astfel incat sa te incadrezi in timpul pe care il ai la dispozitie. Urmareste-ti tonul vocii, inchide ochii si imagineaza-ti cum cuvintele si imaginile se unesc. Daca ai posiblitatea mergi in vizita in sala unde urmeaza sa tii prezentarea pentru a fi familiarizata cu locatia.
Te inrosesti la fata? Daca da, atunci e nevoie sa inveti sa raspunzi la factorul care te-a determinat sa rosesti. In cazul unui compliment este suficient sa multumesti. Pentru a putea depasi acest obstacol incepi prin a face mai multe complimente celorlalti. Daca te inrosesti cand cineva te critica invata sa faci exercitii in rolul cuiva care acorda si primeste critici. Incearca sa eviti sa recunosti ca ai emotii. Astfel, cei din jur vor avea tendinta de a-si face griji pentru tine.
Cum depasiti traumele emotionale? In primul rand trebuie sa fim in masura sa raspundem la intrebarile: Cum s-a intamplat? Ce am simtit exact in acel moment? Cum am reactionat? Care au fost reactiile celor din jur? Cu ce sentimente am ramas dupa ranire? Ce simt acum? Se mai poate face ceva? Cu cat sentimentele noastre sunt reprimate mai mult timp, cu atat avem dificultati mai mari in aceasta etapa de a depasi problemele. Discuta cu un apropiat, cu o peroana care stie sa te asculte nu cu cineva care trece imediat la sfaturi. Discuta cu tine, vorbeste cu voce tare daca este nevoie, insa ai grija sa faci asta in intimitate. Scopul este de a retrai, chiar la un grad mai mic, aceleasi sentimente si sa permitem o exprimare fizica nepericuloasa. Un alt sentiment incomod este rusinea, sentiment corelat cu izolarea sociala si generat de conceptii si idei create din timpul copilariei. Rusinea are uneori un efect extrem de pozitiv. Pe de o parte poate umili un arogant sau constientiza un insensibil. Cateva dintre solutiile rusinii: vindeca-ti ranile si abuzurile emotionale, ai grija de tine, evita autocritica, acorda-ti rasfaturi adecvate in perioada de stres, evita atitudinile autodistructive, nu juca rolul de persoana corespunzatoare asteptarilor celorlalti, nu atrage niciodata atentia prin dezvaluirea unor obisnuinte care sa-ti dezvaluie rusinea. Indiferent de problemele emotionale intampinate ar trebui sa luam in considerare urmatorul proverb chinezesc: "nu puteti impiedica pasarile tristetii sa va zboare deasupra capului, dar le puteti impiedica sa-si faca cuib in parul dumneavoastra". Un articol de
Livia
Garbo
Ultima actualizare: 18 August 2020 @ 03:08
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri