29 Iunie 2015 publicat în Lifestyle 26 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Descopera cateva dintre cele mai interesante si frumoase obiceiuri legate de marea sarbatoare a Sfintilor Petru si Pavel, ce trebuie si ce nu trebuie sa faci astazi, 29 iunie, conform traditiei populare:

Pe 29 iunie, in biserica si calendarul crestin, sunt cinstiti si pomeniti doi mari si importanti sfinti ai Crestinismului: Sfintii Petru si Pavel. “Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero” , se arata pe site-ul www.crestinortodox.ro. In traditia populara, exista insa o sumedenie de traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare si de cei doi sfinti indragiti de popor:

Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel: Traditii si obiceiuri

Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel mai este numita in popor si Sanpetru de vara sau Mosii de vara (Mosii de SanPetru), ea marcand jumatatea verii agrare si inceputul secerisului. Este o sarbatoare care trebuie tinuta cu drag caci acesti sfinti mijlocesc in fata lui Dumnezeu pentru sanatate, pentru protectia impotriva grindinei, pentru sporul casei si pentru bogatia granelor si a recoltelor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sărbătoare 8 noiembrie: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și ziua tuturor îngerilor și a puterilor cerești Sf. Petru și Pavel, 29 iunie: Viața sfinților, Acatistul apostolilor Petru și Pavel și cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți Sărbătoare 9 noiembrie: Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de cancer

In traditia populara romaneasca, circula numeroase legende si credinte legate de acesti doi sfinti atat de indragiti, in unele ei chiar capatand atribute si calitati umane. Sfantul Petru, spre exemplu, este descris precum un om din popor, ce poarta haine taranesti obisnuite, lucreaza pamantul si se indeletniceste cu pescuitul in timpul sau liber. Este insa inzestrat de Dumnezeu cu puteri neobisnuite caci el este patronul ploii, al caldurii si al grindinii. Atunci cand plesneste din bici, din acesta sar scantei care se transforma in licurici in momentul in care ating pamantul. Acesti licurici sunt calauze pentru cei rataciti, luminandu-le drumul de intoarcere.

In ciuda puterii sale de a stapani grindina, Sfantului ii sunt dragi pamanteni si le doreste binele. Nu o foloseste decat atunci cand este manios pe acestia ca s-au indepartat de la credinta. De aceea, el fierbe grindina trei zile consecutive pentru a o marunti astfel incat, atunci cand va ajunge pe pamant, sa nu produca pagube prea mari. Daca din intamplare auziti zgomot si tunete stinse in cer, inainte ca ploaia sa se porneasca, ascultati-le cu atentie :). Este semn ca Sfantul Petru s-a apucat de lucru si a pus la fiert piatra pentru grindina. Tot Sfantul Petru este cel care detine cheile Raiului si pazeste portile gradinii fericirii vesnice.

15 August – Sfânta Maria Mare sau Adormirea Macii Domnului, cea mai important sărbătoare ortodoxă a verii. Acatistul Adormirii Maicii Domnului Foto: Urări și mesaje de Sfinții Constantin și Elena, două mari Lumini ale spiritualității și devotamentului Ce înseamnă Halloween: De la sărbătoare păgână la motiv de distracție

Ziua Sfintilor Petru si Pavel este ziua in care gospodinele impart bucate alese pentru sufletul celor dragi care au trecut in nefiinta, pentru ca pacatele lor sa fie iertate si sa-si gaseasca linistea. Spera astfel sa ii induplece pe cei 9 mosi, batrani care, conform credintei populare, obisnuiau sa colinde lumea in lung si-n lat facand minuni si fapte bune. Femeile duc la biserica mere dulci, mere acre, coliva, colaci, faguri de miere si corcoduse – toate pentru a sfintite si date de pomana mai apoi oamenilor saraci.

Se spune ca este bine sa imparti mere dulci in aceasta zi daca vrei sa fii sanatos tot timpul anului si ai parte de spor in munca si noroc.

De Mosii de SanPetru se mai impart si ulcele cu apa, vin sau lapte spre a potoli setea celor de pe lumea cealalta. In anumite zone ale tarii, gospodinele dau de pomana si farfurii cu bucate gatite, pe marginea carora se pun buchetele de cirese.

In anumite zone rurale, mamele pastreaza o traditie straveche. Ele obisnuiesc sa daruiasca fiicelor lor un talisman “de protectie”, o punguta rosie in interiorul caruia sunt amplasate frunze de pelin si un catel de usturoi. Pe de alta parte, este de datoria fetelor sa poarte acest talisman timp de 3 zile. Astfel, vor fi protejate de farmece si de naduful ielelor care vor sa le fure norocul si mintile. Foto interior: Cirese, placinta @ Shutterstock

La mulți ani de Sf Ion - tradiții, mesaje și felicitări pentru sărbătoriții din ziua Sfântului Ioan Calendar ortodox 26 septembrie: Sfântul Domnitor Neagoe Basarab și Sfântul Ioan Evanghelistul Crăciun și revelion pe rit vechi - Tradiții și semnificații ale sărbătorilor de iarnă pe stil vechi

Exista in popor si o superstitie inedita. Se crede ca daca tii post (sau post negru daca poti) in ajunul sarbatorii si te rogi cu credinta celor doi sfinti - Petru si Pavel, ti se va indeplini o dorinta.

In aceasta zi, este interzis a se toarce sau, in caz contrar, se crede ca se vor intoarce de la morti colacii care au fost impartiti pentru sufletul lor. De altfel, in perioada postului Sfantilor Petru si Pavel se spune ca nu este indicat sa faci treburi in casa caci vei fi pedepsit de iele.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri