Lipsa somnului sau insomnia este cauza numeroaselor afectiuni ale organismului si nu numai. Pentru ca ne desfasuram activitatea zilnica intr-o societate ce se afla intr-o continua schimbare, iar ritmul devine din ce in ce mai alert, astfel incat stresul si oboseala cauzeaza tulburari ale somnului.
Ceea ce probabil nu constientizam este faptul ca lipsa somnului si tulburarile grave ale acestuia nu produc doar o oboseala excesiva si o stare continua de nervozitate, ci afectiuni grave ce pot produce dezechilibre serioase in buna functionare a organismului si pot conduce catre aparitia bolilor grave.
Cateva dintre cele mai intalnite afectiuni ale lipsei somnului sunt nebanuite.
foto: femeie somnoroasa, shutterstock
Diabetul
Un studiu desfasurat pe o perioada de aproape zece ani demonstreaza ca lipsa somnului creste riscul imbolnavirii de diabet de peste trei ori mai mult decat in cazul persoanelor care dorm in medie opt ore pe noapte.
In momentul in care organismul este lipsit de orele de somn are tendinta de a consuma mai multe alimente pentru a-si lua portia necesara de energie, iar in acest fel se pierde nivelul unui hormon de satietate numit leptina.
Cancer de colon
Case Western University a realizat un studiu in anul 2011 care demonstreaza faptul ca somnul insuficient creste riscul imbolnavirii de cancer de colon cu pana la 50%. Lipsa somului determina reducerea producerii de melatonina, hormonul responsabil cu repararea ADN-ului uman.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural