Despicatul firului in patru nu este intotdeauna sanatos, mai ales atunci cand il despicam in o suta si o facem iar si iar si iar pana cand ne epuizam mental si nici nu gasim solutii la problemele care ne framanta. Daca te numeri si tu printre acele persoane care au tendinta de a gandi mult, prea mult si de a-si face griji in mod exagerat in privinta viitorului si a zilei de maine, iata un articol al autorului Bob Migliani care iti poate fi de ajutor.
Intr-un articol interesant publicat pe www.huffingtonpost.com si pe blogul personal: ww.embracethechaos.com, Bob Migliani, autorul cartii “Embrace the chaos”, ne impartaseste experienta propriei lupte cu haosul mintii si cu tendinta acesteia de a-si face griji in exces. Poate ca ideile sale te vor ajuta si pe tine sa inveti cum sa iti gestionezi propriile ganduri atunci cand vin in avalansa si te coplesesc, cauzand anxietate si impiedicandu-te din a evolua in propria viata.
Bob Miglani: Cum sa iti opresti mintea din a gandi prea mult
1. Opreste-te din a consuma stiri
Obisnuiam sa fiu un consumator de stiri, insa in ultimii ani am descoperit ca acest lucru mai mult imi cauzeaza stres decat imi furnizeaza valoare. Asa ca m-am oprit. Am oprit stirile. Am spus stop obiceiului zilnic de a citi ziarul de dimineata sau de a naviga online in cautare de stiri. Consumul meu a “ceea ce se intampla in jurul lumii” se limiteaza acum la navigatul online o data pe saptamana.
Foto: alphaspirit / Shutterstock
Consumul prea multor stiri iti face mintea sa gandeasca mai departe si mai in profunzime in legatura cu topicul pe care il citesti sau il auzi. In mod normal, nu este un lucru rau, mai ales cand incerci sa intelegi ceva in profunzime. Insa am observat ca mintea mea scormonea uneori intr-un loc plin de griji dupa ce auzeam de toata nesiguranta din lumea din jurul meu.
In loc sa explorez posibilitatile si oportunitatile in viata, citind despre natura nesigura a lumii noastre de astazi ma facea sa incep sa ma ingrijorez si sa ma gandesc prea mult la propriul viitor – cariera mea, relatiile mele, viata mea. Si stateam acolo: Blocat. Incapabil sa merg mai departe.
Si inca un bonus pentru a-ti detoxifia mintea de stiri: Castigi mai mult timp pe zi pentru a munci realmente pentru telurile tale in viata.
2. Redu stimulentii (cafea, sucuri acidulate etc)
In urma cu doi ani, din cauza unui motiv de sanatate, am fost obligat sa renunt la cafeaua mea de dimineata pe care am consumat-o timp de 20 de ani. Si a fost foarte dificil. Nu am realizat cat de dependent eram pana cand nu am renuntat. Renuntatul la cafea a avut in mod neasteptat un efect secundar pozitiv: gandurile mele in exces au incetinit.
Combinand acest lucru cu alergatul regulat pe banda dimineata, pe care am inceput sa il practic pentru a inlocui energia pierdut din cafea, mintea mea a devenit mai limpede si mai echilibrata. Reducerea acestor stimulenti m-a ajutat sa imi detoxifiez mintea deoarece nu am mai avut fluctuatiile de energie, urcusurile si coborasurile. Niciun iures, nicio prabusire. Am fost mai putin stresat – da, chiar daca consumam una sau uneori 2 cesti de cafea si putina ciocolata dupa-amiaza cand si cand – renuntatul la stimulenti m-a ajutat sa imi detoxifiez mintea considerabil. Am fost chiar si mai echilibrat, energia mea mai constanta in timpul intregii zile. In ciuda tiuitului in urechi, am inceput sa dorm mai bine.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară