14 Septembrie 2015 publicat în Lifestyle 50 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Descopera in acest ghid spiritual cele mai interesante traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, celebrata astazi, 14 septembrie:

Astazi se da si de pomana de sufletul celor morti . In anumite zone ale tarii se impart vase mici de lut cu lapte, miere sau apa de izvor, asezandu-se deasupra vasului un colac. Impartania trebuie insotita neaparat si de o lumanare aprinsa pentru a fi “primita”.

In unele sate, se aprind crengute de busuioc sfintit in Ziua Inaltarii crucii si se afuma cu el spatiul in care se afla o persoana suferind de friguri. Se spune ca astfel bolnavul se va vindeca mai repede. In unele zone, fetele isi spala parul cu apa in care adauga busuioc sfintit in aceasta zi pentru a fi sanatoase si a nu le cadea parul, iar in altele, crengutele de busuioc se agata la stresinile caselor pentru a feri casa respectiva de pericole precum trasnete, foc sau inundatii.

Totodata, flori de busuioc se strecoara si in vasele cu apa ale pasarilor atunci cand exista vreo molima pentru a le protejata de boala.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sărbătoare 12 octombrie: Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic 26 noiembrie: Astăzi este cinstit Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor și al mamelor! Rugăciune de vindecare miraculoasă - Puterea credinței în momentele de suferință

Este interzis a manca usturoi, nuci, prune, peste sau pepene in aceasta zi caci un obicei din popor ne invata sa nu consumam alimente al caror miez aminteste de forma crucii. Nici fragi daca mai gasesti in padure, ar fi bine sa nu ii mananci caci ei amintesc de sangele varsat de Iisus pe cruce.

Este bine sa consumi pere in schimb, caci despre ele se crede ca sunt bune de buba rea.

Sfintiti aceasta zi si nu faceti treburi in casa daca vreti sa fiti sanatosi si feriti de boli grele si pericole.

Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci da startul culesului viilor, sarbatoarea fiind cunoscuta de aceea si sub numele de Carstovul Viilor. Conform traditiei, ultimii struguri ramasi in vii nu se culeg, lasandu-i pentru a fi mancati de pasarile cerului. “Strugurii lui Dumnezeu” nu sunt doar pentru oameni, sunt pentru toate vietuitoarele pamantului.

Obiceiuri populare de Înălțarea Domnului 15 August – Sfânta Maria Mare sau Adormirea Macii Domnului, cea mai important sărbătoare ortodoxă a verii. Acatistul Adormirii Maicii Domnului Sf. Petru și Pavel, 29 iunie: Viața sfinților, Acatistul apostolilor Petru și Pavel și cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți

Tot astazi, se bat si nucii si se aduna din paduri ramuri de aluni. Culese in aceasta zi, ramurile de alun sunt investite cu anumite puteri miraculoase, ele putand detecta paraiele care se curg sub pamant.

Se spune ca daca tuna dupa ziua Inaltarii Sfintei Cruci, ar trebui sa ne asteptam la o toamna lunga.

Foto homepage: UMB-O / Shutterstock

Foto int: Anna Hoychuk / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri