„Astazi” s-a nascut in data de 30 aprilie 2015, cand 136 de suflete s-au legat pentru a scrie despre momentele pe care le-au trait in aceasta zi, iar „Asta-noapte” s-a nascut de Sanziene, in noaptea de 23-24 iunie 2015. Cartea se va lansa joi, 24 septembrie, ora 19, Hotel Capital Plaza.
Iulia Sima – Garbo.ro: De ce oare uita oamenii sa traiasca in prezent? Exista vreun secret pentru a ne putea mai usor conecta la frumusetea lumii?
Clara Toma: Uita oamenii sa traiasca in prezent?! Eu simt ca sunt in prezent si cand imi sterg lacrimile care imi curg pentru ca tocmai rememorez ceva trist din trecut, sunt in prezent si cand imi expandez imaginatia pana acolo unde imi e teama sa imi intind aripile sau pasii. Am inceput sa traiesc Cadoul (prezentul) fara sa mai analizez la ce timp, la ce mod ori la ce diateza se conjuga.
Cat despre frumusetea lumii, acum ceva ani, poate chiar acum ceva luni as fi dat alt raspuns; m-am considerat mult timp o creatoare si o cautatoare si o valorizatoare de frumusete. Acum simt frumusetea asa cum simt si ne-frumusetea : o experienta de trait, o alegere, o consecinta, o cauza. Un ceva ce se poate transforma in alt ceva sub diverse influente, in diverse circumstante. Un fluture face parte din frumusetea lumii. In cautarea secretului de a vedea frumusetea fluturelui, se intampla sa pierdem alchimia prin care (urata) omida se metamorfozeaza in fluture. "Frumusetea lumii sta in ochii privitorului", spune proverbul arab; eu cred acum ca frumusetea lumii sta in miracolul fiecarei respiratii, in constientizarea acestui miracol, in trairea lui: inspir... expir... inspir...
Asta ZI.
Asta NOAPTE. :-)
Garbo.ro: Ce fel de pornire interioara te-a condus pe drumul celor doua proiecte Astazi si Asta – Noapte?
Clara Toma: Ce fel de pornire? Imi place cum ai zis: "pornire interioara".. Da, a fost o pornire, mai bine zis un impuls care m-a dus catre "Astazi". M-am trezit intr-o dimineata de aprilie cu o stare jucausa, creativa, fertila, eram, de ceva timp intr-o astfel de stare minunata pe care mie doar iubirea si indragostirea mi-o provoaca si mi-a venit ideea sa ma pun cumva, in joc, in acelasi joc, in acelasi timp si in acelasi spatiu cu cine mi-era drag si desigur sa invit pe oricine isi mai doreste sa se joace jocul asta. Apoi jocul l-am inventat sub forma unei carti; pentru ca mie imi plac jocurile si cartile care ne transforma, care ne fac sa devenim altii dupa ce le jucam/citim, am propus sa scriem despre noi in aceeasi zi. Un mod metaforic de a fi mai aproape unul de altul, unii de altii. :)
"Asta-noapte" nu s-a nascut dintr-o pornire. S-a nascut dintr-o nevoie. Nevoia mea de a accepta, cumva, sa cobor spre abisurile mele, spre pestera. Nevoia mea de a ma duce in... pivnita fiintei mele, acolo unde stiu ca zac comori, vise, amintiri, resurse, dar sunt multe trepte de coborat, e intuneric si nimeni pe-acolo. Asa ca mi-am zis ca daca ii invit si pe altii sa faca acelasi lucru imi va fi mie mai putin teama, ca poate imi voi face curaj. Si in plus, mi-am spus, fac un act firesc de completare, de rotunjire a demersului "Astazi" prin "Asta-noapte". Am vrut sa pun cumva soarele si luna alaturi, ce este vazut de ce e nevazut, lumina langa umbra, zambetul langa urma unei lacrimi, tot metaforic vorbind.
Foto: Flickr/ Suki♥
Garbo.ro: Ce fel de experienta sufleteasca ti-a adus tie, crearea celor 2 proiecte?
Clara Toma: Nu stiu ce simt copacii cand infloresc sau cand rodesc si totsi nu-mi vine alt raspuns decat asta: la fiecare carte ori proiect in care-mi pun o parte de suflet simt cum tot sufletul imi mai infloreste si imi mai rodeste inca o data si inca o data si e minunat sa ma simt rodnica.
Garbo.ro: La proiectul Astazi au participat 136 de co-autori, 136 de identitati, de oameni cu sensibilitati diferite si cu povesti diferite care au avut un singur lucru in comun – ziua de 30 aprilie 2015. Atunci s-a “nascut” acest mozaic colectiv. Cu ce experienta ai ramas in urma conexiunii cu acesti oameni?
Clara Toma: Intr-un mod abstract, stiam ca suntem diferiti si unici. Insa citind fiecare exprimare a fiecarui autor, cu emotii, senzatii, ganduri, intamplari atat de variate si in esenta atat de asemanatoare am trait o paleta atat de diversa de stari, am rezonat cu fiecare, m-am regasit in fiecare, m-am pierdut in fiecare, m-am imbogatit prin fiecare; de fapt toti ceilalti m-au ajutat sa ma conectez cu propriul suflet si sa-l ating mai altfel decat o facusem pana atunci.
Foto homepage: Flickr/ Moyan Brenn
Citeste mai departe>>> INTERVIU: Cum a creat Clara Toma un tezaur de suflete!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară