Rezultatul este unul destul de surprinzator, atat europenii, cat si foarte multi locuitori ai unor tari mai indepartate, cum ar fi Filipine, Brazilia, Guatemala sau Africa de Sud votand pastele ca fiind mancare lor preferata.
Versatilitatea in gatire, pretul accesibil, savoarea si diversitatea pastelor sunt unele dintre cele mai puternice argumente pentru care acest fel de mancare este, inca din cele mai vechi timpuri, unul dintre cele mai populare si mai apreciate preparate din lume. Insa, pe langa faptul ca pastele sunt foarte populare la nivel mondial si deosebit de gustoase, exista si alte lucruri interesante despre acest preparat, pe care cu siguranta nu le stiati.
Pentru ca se apropie luna octombrie, cunoscuta ca si Luna Internationala a Pastelor pe plan mondial, specialistii de la hipMenu, una dintre cele mai importante platforme de food ordering din vestul tarii, au selectat 13 dintre cele mai interesante curiozitati despre acest preparat.
Iata care sunt acestea:
1. Cuvantul paste provine din latinescul “pasta” si are semnificatia de “aluat”. Mai mult decat atat, cuvantul are aceeasi radacina semantica cu “pastry – produse de patiserie”, patiserii italieni fiind cei care au popularizat acest tip de aluat si in restul Europei, unde initial se credea ca aluatul specific produselor de patiserie nu era comestibil, ci folosit doar ca un invelis de protectie pentru continutul pe care il aveau preparatele.
2. Desi exista legende care spun ca pastele ar fi originare din China, dovezile istorice si picturile de pe mormintele etrusce dovedesc ca pastele erau consumate in Italia inca din secolul IV i. Hr., deci de mai bine de 2.000 de ani. Astfel, desi se vehiculeaza ca exploratorul Marco Polo a adus pastele in Italia dupa o expeditie facuta in China, de fapt, acesta se referea in scrierile sale la “noodles”, un fel de mancare asemanator cu “Lagana” (taietei copti) deja foarte popular in acel moment in Italia.
3. Prima mentionare a pastelor in forma in care se regasesc ele astazi este datata in 1154 in cartea geografului arab Muhammad Al Idrisi, "Tabula Rogeriana", in care era mentionat faptul ca in orasul Trabia din Sicilia localnicii faceau din productia locala de grau niste fire lungi de fidea uscata.
4. In lume exista peste 600 de feluri diferite de paste. Asadar spaghetti, penne, tortelini, tagliatellele, fussili, linguini, farfalle, fettuccine sau lasagna sunt doar o mica parte din diversitatea pe care o are acest preparat, fie ca sunt paste proaspete sau uscate. De asemenea, pastele au si o mare varietate de culori. Pentru a colora diferite sortimente se foloseste cerneala de sepie (paste negre), sofranul (paste galbene), spanacul (paste verzi), rosiile (paste rosii/ roz), diverse alge marine etc.
5. Cele mai bune paste sunt cele gatite “al dente”. Astfel, pastele gatite perfect trebuie sa fie ferme, dar in acelasi timp destul de moi pentru a putea fi consumate usor. Un test simplu pentru a verifica daca pastele sunt gatite corect se face prin taierea transversala a unei paste. Daca este gatita suficient aceasta va avea aceeasi culoare de la exterior si in interior.
6. Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Pastelor, in medie, un american mananca aproximativ 10 kg de paste an. O cantitate impresionanta, nu-i asa? Ei, bine, un italian mananca o cantitate de 3 ori mai mare de paste odata la 12 luni (aprox. 30 kg/ an). De asemenea, Italia se afla pe locul intai la productia de paste din lume (aprox. 3.5 milioane de tone/ an), in timp ce America, care se situeaza pe pozitia a doua, produce aproape 2 milioane de tone de paste pe an.
7. In secolul al XIII-lea Papa a stabilit standardele de calitate pentru paste. Stiati probabil deja ca italienii iau pastele in serios, dar aveati idee ca le iau atat de in serios? Potrivit istoriei, liderul spiritual al Bisericii Catolice a stabilit ce faina este indicata pentru a fi folosita in realizarea pastelor, care sunt formele si dimensiunile standard pentru acestea, care este cantitatea optima de apa sau de ou pe care pastele trebuie sa o contina, cat si ce textura ar trebui sa aiba pastele de calitate superioara.
Citeste mai departe>>> 13 lucruri interesante pe care nu le stiai despre paste
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri