Cine nu a contemplat macar o data la ideea de a trai o viata cat mai simpla? Incepem sa realizam din ce in ce mai mult ca am ajuns sa ne lasam dominati de propriul nostru stil de viata. Nevoia de a avea mai mult decat cel de langa noi, de a detine lucuri de care nu aveam nevoie, ne-a facut sa uitam sa ne mai bucuram de lucrurile simple si sa traim o viata autentica.
Stilul de viata minimalist se rezuma la a trai cat mai simplu, folosind lucruri care iti sunt necesare si sa traiesti experiente care iti aduc o stare de fericire, eliminandu-le in paralel pe cele care iti creaza emotii negative si stres.
8 moduri de a avea un stil de viata minimalist
1. Nu mai pierde timpul
Inainte de a-ti ocupa timpul cu anumite activitati, gandeste-te daca intr-adevar iti sunt de ajutor si daca iti fac bine. De multe ori nu mai avem timp sa facem lucrurile care conteaza pentru noi, fiindca ne-am pierdut timpul cu ceva nefolositor.
2. Invata sa spui NU IMI PASA
Nu este necesar sa ai o opinie cu privire la tot ce te inconjoara sau sa incerci sa controlezi absolut orice mic detaliu legat de viata ta sau a celor din jurul tau.
3. Renunta la relatiile toxice
Mai putin timp si energie depuse in relatiile cu persoane care nu ti se potrivesc, inseamna mai multa disponibilitate pentru a lucra la relatiile de calitate. Oamenii cu care te inconjori sunt si trebuie sa fie o reflectie a personalitatii tale, sa te completeze si de la care sa ai ceva de invatat.
4. Ofera mai departe lucrurile de care tu nu mai ai nevoie
La o perspectiva onesta si obiectiva, descoperim ca nu avem nevoie de toate hainele din dulap, de toate cartile din biblioteca sau de alte sute de lucruri de care atunci cand le-am cumparat am fost incantate, apoi treptat le-am folosit tot mai putin.
5. Castiga experienta
O viata simpla si fericita este bazata pe experiente care ne aduc valoare si ne implinesc ca oameni. Daca sunt anumite hobby-uri sau pasiuni pe care le ai, dar de care nu ti-ai facut niciodata timp, nu le mai amana si ofera-ti sansa de a face tot ce iti doresti.
6. Fa ordine in spatiul in care locuiesti
Curatenia in spatiul tau personal poate duce la o minte mai putin aglomerata. Lucrurile care ne distrag vizual ne pot afecta negativ fara sa ne dam seama. De asemenea, reorganizarea locuintei va risipi haosul in care traiesti si iti va aduce un suflu nou de vitalitate.
7. Alege calitatea si nu cantitatea
Am crescut cu ideea ca mai mult inseamna neaparat mai bine: mai multi bani, mai multe case, mai multe masini etc. In realitate, aceasta abundenta ne complica viata inutil si ne distrage de la bucuria si libertatea pe care ti-o ofera un trai simplu. Cauta calitatea, in detrimental cantitatii.
8. Economiseste
Protejeaza-te de cheltuieli mari si inutile si cumpara obiecte de care ai cu adevarata nevoie si pe care le poti folosi cat mai mult. Fii creativa si foloseste cutiile de conserve, bucatile de lemn sau alte lucruri pe care obisnuiai sa le arunci inainte. Incearca sa eviti cumparaturile cauzate de impulsul de moment si fii sincera cu tine si nevoile pe care le ai.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice