Din larga categorie a emotiilor social acceptate fac parte, pe langa emotiile pozitive ca fericirea, compasiunea, empatia, si emotiile negative precum frica, dezgustul ori furia. Tristetea este, de multe ori, ostracizata, un sentiment pe nimeni nu si-l doreste, apanajul poetilor simbolisti si modernisti, expresia dezintegrarii si a golului existential, ilustrarea singuratatii fiintei. Cu toate acestea, este destul de des intalnita si nu exista om care sa nu o fi experimentat periodic. Se pare ca lacrimile sunt cea mai intalnita expresie a tristetii.
Din partea societatii se simt suficiente presiuni pentru a suprima acest act, plansul fiind vazut ca un semn de fragilitate emotionala sau imaturitate, insa lacrimile nu reprezinta doar asta. Oamenii plang si atunci cand sunt fericiti, si atunci cand simt mandrie, afectiune intensa, dragoste sau orice alta emotie pozitiva.
Oamenilor carora nu le este teama sa planga sunt mult mai sanatosi din punct de vedere mental decat cei care isi suprima lacrimile. Iata de ce:
1. Oamenii care plang Inteleg ca lacrimile pot vindeca
Lacrimile reprezinta o supapa pentru eliminarea emotiilor negative, stresului, durerii si frustrarilor, care se acumuleaza atat in plan fizic, cat si in plan psihic.
Lacrimile nu doar inlatura energiile negative, facand loc celor pozitive, dar au efecte concrete de eliminare a toxinelor, efect bactericid (multumita lizozimului), imbunatatesc vederea prin lubrifierea corespunzatoare a globilor oculari si a genelor, amelioreaza starea de spirit mai bine decat orice antidepresiv (mai putin la persoanele care sufera de anxietate sau tulburari de dispozitie).
In plus, inlatura stresul (plansul reprezinta varianta optima, in locul manifestarilor fizice, cum ar fi lovitul peretelui cu pumnul ori in locul inabusirii frustrarii sau negativitatii, care pot determina in plan fizic aparitia cefaleelor, a ulcerului si a tensiunii arteriale crescute) si imbunatateste abilitatile de comunicare, pentru ca, de cele mai multe ori, plansul poate exprima o situatie cu mult mai multa acuratete decat o pot face cuvintele.
2. Oamenii care plang stiu ca plansul este un act terapeutic
Furia si tristetea fac parte din viata fiecaruia dintre noi. Cercetarile recente au aratat ca experimentarea si, intr-un final, acceptarea acestor emotii reprezinta un lucru vital pentru sanatatea psihica. Incercarea de a le suprima poate avea efect opus si chiar diminua sentimentul de liniste temporara. Ideea este ca trebuie sa acceptam complexitatea vietii, iar in momentul in care devenim constienti de acest lucru, ne asiguram bunastarea psihica.
Prin plans se stimuleaza eliberarea de endorfine la nivel cerebral, care joaca rolul unor analgezice naturale; in plus, scade nivelul de mangan din organism, supraexpunerea la acesta putand cauza iritabilitate, anxietate, oboseala si agresivitate. Prin urmare, multumita efectului general de bunastare psihica si eliminare a toxinelor, o repriza de plans poate fi echivalenta unei sedinte de masaj ori terapie, dar mult mai putin costisitoare.
Iti recomandam si:
TOPOGRAFIA LACRIMILOR: Lacrimile privite la microscop dezvaluie lucruri uimitoare
Lacrimile, picaturi de diamant: Beneficiile si stiinta plansului emotional
Citeste mai departe >>> Lacrimile inseamna FORTA! 5 motive care arata de ce oamenii care plang sunt cei mai puternici
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri