24 Februarie 2009 publicat în Lifestyle 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Trebuie neaparat sa te intalnesti cu ocazia sarbatorii Dragobetelor cu persona iubita daca doresti sa pastrezi dragostea acesteia nestirbita pentru intreg anul. In aceasta zi, lacrimile nu-si au rostul pe obrazul unei persoane de sex feminin asa ca stergeti-le. Despre persoanele care plang de Dragobete se crede ca vor avea si alte suparari in timpul anului.

Cine a uitat ca Dragobetele reprezinta sarbatoarea iubirii la noi, romanii, si ca se sarbatoareste pe 24 februarie sa faca bine sa-si aduca aminte chiar astazi. Grabiti-va sa va amintiti chiar astazi si nu maine, caci marea sarbatoare a dragostei nu dureaza mai mult de o zi. Grabiti-va sa uitati ca v-ati celebrat iubirea si de Sfantul Valentin, adversarul modern si poleit cu traditii ale altor popoare, si marturisiti-va iubirea romaneste, ca si cand ati face-o pentru prima oara. Dragobetele, mostenit de la vechii daci, a devenit astazi in mitologia populara un personaj ce tine locul zeului Eros (in unele legende romanesti, Dragobete este fiul babei Dochia) si ii protejeaza pe cei care se intalnesc in aceasta zi si poarta in suflet sentimentul curat al iubirii.

Conform credintei si traditiei populare romanesti, in ziua de 24 februarie, omul sarbatoreste odata cu natura si in ritmul ei revenirea la viata si la iubire. In calendarul nescris, mostenit din mosi stramosi, in aceasta zi speciala primavara revine de unde a plecat, iarna isi leapada cojoacele si frigul, ursul indrazneste sa-si scoata coada din barlog, iar pasarile pornesc in cautarea de locuri primitoare in care sa-si instaleze cuiburile. Omul nu poate decat sa vibreze odata cu natura si sa se bucure de bucuria ei. Si cum face cel mai bine acest lucru? Spunandu-si si aratandu-si iubirea fata de cei dragi... Pentru voi, am cautat superstitii vechi si noi legate de aceasta zi speciala si vi le impartasim. Fie ca sunt simple superstitii, fie ca sunt mai mult decat atat, in ele se ascund frumusetea si ineditul acestei sarbatori autohtone.

Superstitii arhaice

-In aceasta zi, atingerile au un rol magic. In unele sate din Romania, s-a mostenit superstitia conform careia femeile trebuie sa atinga mana unui alt barbat decat sotul lor, pentru a fi fericite alaturi de sot intreg anul. Barbatii la randul lor nu au voie sa se supere pe sotiile lor caci le va merge rau tot anul.
-Se crede ca cine participa la sarbatoarea Dragobetelor o sa aiba o sanatate de fier pana la urmatoarea sarbatoare a iubirii si va fi ferit in acel an de febra sau de alte boli cu “fierbinteala”.
-De asemenea, cei care iau parte la aceasta sarbatoare a veseliei si a voii bune, vor avea un an plin cu de toate, si cu impliniri, si cu bogatii.
-Se crede ca zapada stransa de fetele mari in seara de dinaintea sarbatorii Dragobetelor are puteri miraculoase. In traditia populara, fetele care isi clatesc ochii cu apa obtinuta prin topirea acestei zapezi, ii vor cuceri prin frumusetea lor pe barbatii pe care ii iubesc.
-Aceasta zi trebuie cu orice pret petrecuta alaturi de alti oameni in orice alt loc dar nu acasa, alaturi de alti baieti si fete, in zambete si voie buna.
-Ploaia de Dragobete e semn al unei primaveri timpurii si frumoase
-Daca auzi o pupaza in aceasta zi, inseamna ca vei fi destoinic tot anul.
-Activitatile mai importante sunt interzise in aceasta zi, fiind considerate aducatoare de neintelegere si necazuri in casnicie. Cu toate acestea, in unele zone ale tarii, dereticatul prin casa de catre femei (si nu in afara ei) aduce dupa sine intelegere si echilibru in acea casa.
- In mentalitatea populara exista o superstitie conform careia cei care se logodesc oficial sau simbolic in aceasta zi vor avea mult noroc in acel an si nu vor intampina probleme de sanatate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri