1.Vizita anuala la medicul de familie
In cursul acesteia, doctorul de familie iti va verifica presiunea arteriala si greutatea si ar trebui sa te intrebe cum te simti – fizic si mintal. Aceasta programare anuala ar trebui sa fie o oportunitate prin care sa te asiguri ca duci un stil de viata sanatos.
2. Examinare ginecologica de rutina
Orice persoana de sex feminin trebuie sa consulte medicul ginecolog pentru o examinare pelvina si un test papanicolau imediat dupa ce isi incepe viata sexuala sau dupa varsta de 18 ani. In cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 21-29 de ani, investigatiile se fac o data pe an, iar intre 30-64 de ani o data la doi ani. Pentru nevoi particulare si curiozitati legate de costuri, poti consulta lista de servicii de ginecologie de pe hilmi.ro.
3. Examinare stomatologica
O vizita o data la sase luni la cabinetul stomatologului iti va mentine gingiile si dintii sanatosi. Tot cu aceasta ocazie poti detecta boli ale gingiilor, semne ale cancerului oral sau carii.
4. Examinare oftalmologica
Cel putin o data la doi ani pana la varsta de 61 de ani, potrivit American Optometric Association. Dupa varsta de 61 de ani, se recomanda o examinare anuala pentru cei care nu au probleme concrete.
5. Mamografie
Potrivit cancer-de-san.ro, mamografia este cea mai folosita metoda de examinare a sanului pentru depistarea tumorilor canceroase. Examinarea mamografica ar fi bine sa se faca in prima perioada a ciclului menstrual. Femeile in jurul varstei de 40 de ani ar trebui sa faca o mamografie o data la doi ani. Daca ai in istoricul familiei cancer mamar, doctorul ar trebui sa-ti recomande sa-l faci inainte de varsta de 40 de ani.
Sursa foto: dollarphotoclub.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri