3.Stiai ca in unele zone ale tarii se crede ca martisorul este investit cu puteri miraculoase si ca, purtat timp de mai multe zile, intre 1 si 9 martie, are puterea de a te feri de boli si necazuri pe tot parcursul anului? Stiai ca in unele zone ale tarii se spune ca firul martisoruui a fost tors de insasi Baba Dochia in timp ascensiunii sale pe munte?
4.Stiai ca daca dai jos martisorul dupa primele zile si nu ai rabdare sa i se implineasca "sorocul" sau ai cele mai mari sanse de a atrage cu propria mana ghinionul? Stiai ca daca il porti atat cat trebuie, nici mai mult nici mai putin, exista o posibilitate foarte mare de a te bucura de sanatate si vitalitate pe tot parcursul anului?
5.Stiai ca cel care daruieste un martisor cu drag imprumuta din caldura si frumusetea acestui anotimp si cel care il primeste si se bucura din suflet de el va avea aceasta stare de spirit pana la primavara viitoare? Stiai ca daca daruiesti la randul tau un martisor persoanei de la care ai primit unul, in momentul cand va veti intalni pe lumea cealalta o sa va recunoasteti dupa snurul pe care il purtati?
6.Stiai ca martisorul stramosilor nostri, dacii, erau niste monede atarnate cu ajutorul unor fire in alb si negre ce erau agatate in copacii aflati in floare in nadejdea unui an bun si fertil pe toate planurile? Stiai ca in urma cu sute de ani, conform mitologiei romane, fetele purtau martisorul la gat si-l aruncau mai apoi in vazduh invocand natura si rugand soarele sa le dea frumusete si luminozitat, ferindu-le tenul de pistrui? Stiai ca in traditia romaneasca se spune ca martisorul actioneaza precum un talisman doar daca este “purtat cu demnitate” (Simion Florea Marian) de persoana care l-a primit?
7.Stiai ca mamele care pun copilul un martisor in piept nu trebuie vazute de mamele insarcinate pentru a evita ca viitorii lor prunci sa aiba semne pe fata si pe corp? Stiai ca acel copil care poarta martisor este ferit de deochi un an intreg?
8.Stiai ca pe data de 9 martie sau la sfarsitul lunii martie (variantele temporale difera de la zona la zona) snurul martisorului se leaga de un copac pentru a reda astfel naturii ceea ce i-ai luat? Stiai ca daca acel copac infloreste in scurt timp, se crede ca ai primit binecuvantarea naturii de a fi fericita si iubita pana la inceputul anului care ii urmeaza?
9.Stiai ca alesul Babelor este un obicei ce are radacini in datinile romane si ca in functie de vremea mohorata sau senina din acea zi va fi si destinul tau din acel an?...
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural