Publicatia www.omgfacts.com a realizat recent un top 18 al celor mai neobisnuite animale aflate astazi in pericol de disparitie din cauza schimbarilor mediului, dar si din cauza omului. Sunt animale unicat in lume, cu o infatisare neobisnuinta, despre care, poate, nici nu stiai ca exista. Iata care sunt 10 dintre acestea:
1. Lamantin (Dugong)
Lamantinul, cunoscut si sub numele de vaca de mare, este un mamifer acvatic cu dimensiuni impresionante si o greutate de peste o tona. Este una din speciile lumii aflate in pericol de disparitie in viitorul apropiat si este vanat in exces din cauza uleiului si a carnii sale. Poate trai pana la 70 de ani si atinge maturitatea sexuala abia la varsta de 13 ani.
Foto: Kristina Vackova / Shutterstock.com
2. Maimuta Proboscis - maimuta cu nas lung
Maimuta proboscis sau maimuta cu nasul lung mai este cunoscuta in Indonezia si sub numele de Bekantan. Masculul se numara printre cele mai mari tipuri de maimuta din Asia, avand totodata un abdoment proeminent. Din pacate, defrisarile excesive pun in pericol habitatul natural in care traiesc aceste maimute unice.
3. Crocodilul Gharial (Gavialis gangeticus)
Crocodilului Gharial (Gavial) care traieste in nordul subcontinentului indian i se mai spune si "crocodilul care mananca peste". Populatia de gaviali a scazut dramatic in ultimii 70 de ani, iar specia se afla astazi in pericol critic de disparitie, la nivel global estimandu-se a fi mai putin de 235 de specimene.
Foto: By jeep2499 /Shutterstock
4. Okapi, girafa de padure
Chiar daca aspectul sau vargat o face sa aiba o infatisare similara zebrelor, Okapi este singura specie din lume inrudita cu girafa, fiind insa de trei ori mai mica decat aceasta ca inaltime. Numarul acestor frumoase animale a scazut mult in secolul XX din cauza defrisarii intense si a infectiilor de diverse tipuri.
Foto: Steffen Foerster / Shutterstock.com
5. Axolotl - pestele umblator mexican
Axolotl, o salamandra unica in lume, poate fi gasita in lacul Xochimilco situat langa orasul Ciudad de Mexic. Caracterul neobisnuit al acestor amfibieni se datoreaza si faptului ca isi mentin caracteristicile de larva de-a lungul vietii adulte. Nu au plamani si supravietuiesc in apa gratie branhiilor externe. Pot trai pana la 15 ani. Pe lista speciilor lumii aflate pe cale de disparitie, Ambystoma mexicanum sau "pestele umblator mexican" este mentionat ca aflandu-se „in pericol critic”.
Foto: Maslov Dmitry / Shutterstock
6. Kakapo, bufnita-papagal
Papagalul Kakapo este una dintre cele mai rare, remarcabile si bizare specii de papagali din lume. Este singurul papagal nocturn din lume si singurul care nu poate zbura. De asemenea, dintre toti papagalii, este si cel cu greutatea cea mai mare (aproximativ 3,5 kilograme). Se numara printre cele mai batrane pasari ale planetei si traieste in Noua Zeelanda.
Foto: By kamira777 /Shutterstock7. Delfinul Irrawady
Delfinul Irrawady se gaseste in zonele de coasta ale Asiei de Sud si Sud-Est, in raurile Mekong, Mahakam si Ayeyarwaddy.
Foto: Isuaneye / Shutterstock.com
8. Olm (Proteus anguinus)
Olmul (Proteus anguinus) sau salamandra de pestera este un amfibiu neobisnuit si rar care traieste numai in pesterile subterane ale lacurilor din sudul Europei. Spre deosebire de animalele din aceeasi clasa, olmul mananca, doarme si respira sub apa. Deoarece culoarea pielii sale este asemanatoare pielii umane, mai este numit si „pestele om”. Chiar daca este orb, olmul are o capacitate incredibila de adaptare si poate trai in habitatul sau subteran in intuneric total.
9. Lorisul zvelt (Loris tardigradus)
Lorisul zvelt este un primat nocturn, de dimensiuni mici, si se afla pe cap de lista printre speciile lumii aflate in pericol de disparitie. Pentru o perioada de 60 de ani, oamenii de stiinta au crezut ca acest mamifer a fost supus in totalitate fenomenului de extinctie.
Foto: By Conservationist /Shutterstock10. Antilopa Saiga
Saiga, antilopa care a vietuit in America de Nord in timpul Pleistocenului, este astazi in pericol critic de disparitie. Are un nas neobisnuit, lung si coroiat, in forma de trompa, care ii faciliteaza alergatul in viteza in stepa, la temperaturi scazute. Saiga a trait si in Tarile Romanesti in Evul Mediu, insa din cauza vanatului excesiv a disparut definitiv de pe meleagurile noastre in secolul XVIII.
Foto: Vladimir Sevrinovsky / Shutterstock.com
Foto fr si main: By Ryan M. Bolton /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară