Malanca, Ucraina
Malanca este denumirea slava a cetelor organizate de mascati intalnite de Anul Nou pe rit vechi (14 ianuarie) in Ucraina. Malanca vine de la Sf. Melania, sarbatorita la data de 31 decembrie, pe rit nou, sau 13 ianuarie, pe rit vechi. Se spune ca Malanca ar fi fost o fiica de gospodar care si-ar fi aparat satul de invazia hoardelor de tatari.
Grupul este condus de un personaj costumat in mireasa, care o reprezinta pe Malanca, apoi parintii acesteia, si alte personaje mascate in politisti, medici, soldati, tigani, capre, ursi, demoni; acestia merg la “malancit” (colindat) doar pe la casele unde exista fete bune de maritat, pe care le colinda si unde joaca cateva scenete sau teatru popular.
Cu ocazia acestor jocuri de rol se cauta prin gospodarie si se scoate la iveala si averea gazdelor. Grupul este recompensat cu mancare si bautura si ureaza gazdelor un an nou mai bun si mai norocos.
Losar - Anul Nou din Tibet
Foto: Losar; Credite foto: Zzvet / Shutterstock.com
Losar, sarbatorirea anului nou in Tibet, reprezinta una dintre cele mai colorate sarbatori culturale din intreaga lume, si se petrece de obicei in luna ianuarie sau februarie, in functie de calendarul tibetan.
Este o sarbatoare a reinnoirii, in care se curata temeinic casele si se aprind focuri, in care se ard frunze de ienupar si tamaie, ce simbolizeaza renasterea; multimile defileaza, purtand torte aprinse si au loc numeroase focuri de artificii, de asdemenea. Fiind un centru al budismului tibetan, la Losar participa numerosi lideri religiosi si chiar Dalai Lama.
Se pregatesc galuste traditionale, cu diverse umpluturi, unele delicioase, altele cel putin ciudate, de la orez, ardei iute, sare sau carbune. In functie de galusca nimerita, se preconizeaza pentru fiecare individ tipul de caracter si ce fel de an va avea.
O alta caracteristica a Losar este sculptura in unt colorat; diversele forme reiesite se vand pentru a aduce noroc cumparatorilor, iar calugarii tibetani realizeaza sculpturi gigantice complexe, din unt din lapte de yak, expuse in temple si diverse cladiri publice.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice