Un barbat cu adevarat intelept este feminin, receptiv, pasiv. De aceea Buddha arata atat de feminin. Acea calitate a pasivitatii, acea calitate a receptivitatii… El este doar un receptacul. El reflecta viata: El permite vietii sa se reflecte in el, prin el. El canata acel cantec pe care existenta vrea sa il cante prin intermediul lui. Nu are ideile sale; nu se impiedica.
Barbatul a fost foarte inuman in ceea ce le priveste pe femei, de-a lungul secolelor, in mod constant. Si, lucrul cel mai ciudat este acela ca barbatul a fost atat de crud si inuman cu femeile, fiindca are un adanc sentiment de inferioritate in comparatie cu ele. Si asta pentru ca femeia poate deveni mama; ea este capabila sa dea nastere, iar barbatul nu. De aici a pornit acest sentiment de inferioritate – acela ca natura depinde de femeie si nu de barbat.
Buddha - Flickr/ hurleygurley
Femeile sunt mai rabdatoare, mai tolerante
Mai mult decat atat, el a aflat ca in multe feluri, ea este mai puternica decat el. Femeile sunt mai rabdatoare, mai tolerante. Barbatii sunt nerabdatori si foarte intoleranti. Femeile sunt mai putin violente decat barbatii. Femeile nu comit crime; barbatul este acela care comite crime, cel care duce cruciade, care este oricand gata de razboi, cel care inventeaza tot felul de arme mortale – bombe atomice, bombe nucleare. Femeia este complet in afara acestui joc al mortii. Cu toate acestea nu este nicio coincidenta ca barbatul a inceput sa se simta, intr-un anume fel, inferior.
Si nimeni nu vrea sa fie inferior; singura modalitate a fost aceea de a le forta pe femei in mod artificial de a se simti inferioare.
Fiecare baietel are un ego masculin – un baietel, daca incepe sa planga, ii spui imediat – De ce plangi ca o fata? Unei fete ii este permis sa planga fiindca este subumana. Vei deveni un barbat sovin; tu nu ai voie sa plangi sau sa suspini. Iar baietelul isi opreste lacrimile. Foarte rar intalnim barbati care sunt gata sa planga si care lasa lacrimile sa curga, asemeni femeilor.
Dar nu uitati, si femeile si barbatii, aveti aceleasi glande lacrimare, deci natura nu face diferente. Asculta femeia. Ai asuprit si oprimat femeia pentru atat de multa vreme, este timpul ca ea sa fie ascultata si lucrurile sa fie corectate. Cel putin in viata ta personala fa tot posibilul pentru a-i oferii femeii cat mai multa libertate – aceeasi libertate pe care ti-o oferi tie insuti. Ajut-o sa fie verticala astfel incat sa infloresca din nou.
Am avea o lume cu mult mai frumoasa daca tuturor femeilor – iar femeile sunt jumatate din populatia lumii – le-ar fi permis sa creasca, sa isi dezvolte talentele. Nimeni nu este mai presus, nimeni nu este mai prejos. Femeile sunt femei, barbatii sunt barbati; sunt diferiti, dar diferentele nu fac pe nimeni sa fie mai sus sau mai jos. Diferentele creeaza atractia. Ganditi-va la o lume in care sunt doar barbati, ar fi atat de urat peste tot..
Si astazi, toti marii artisti ai lumii, incet incet incep sa creasca calitatea feminitatii, a gratiei, elegantei, bunului-gust. O anume aroma a delicatetii, relaxarii, calmului si tacerii care ii inconjoara. Nu mai sunt ferventi. Ceea ce spun aici este ca avem nevoie ca lumea sa devina feminina. Barbatii la randul lor trebuie sa fie eliberati de barbati.
Foto: Flickr/ Anaïs
Fii un pic feminin. Nu doar pentru ca femeile au nevoie sa fie eliberate de barbati, barabatii la randul lor trebuie sa fie eliberati de barbati. Si este o mare nevoie de o miscare de eliberare a barbatilor – nu eliberati de femei, ci eliberati de aberatiile pa care le-au invatat de-alungul secolelor: Fii puternic! Fii de neclintit! Rupe-te, dar nu te pleca! Barbatul a fost invatat sa fie tare ca o piatra – si barbatul a pierdut foarte mult.
Iar acum femeile urmeaza acelasi model. E o situatie periculoasa. Daca si femeile il urmeaza pe barbat, ea va fi un cetatean de mana a doua, ea nu ii va fi niciodata egala. Si nu doar asta: daca ea il urmeaza pe barbat si devine cca o piatra, asa cum femeile libere incep sa devina – fetele lor incep sa devina dure, corpurile lor isi pierd din rotunjime si vulnerabilitate, devin din ce in ce mai furioase si din ce in ce mai putin iubitoare – pericolul poate sa fie sfarsitul umanitatii. Singura speranta pentru umanitatea sunt calitatile feminine. Speranta nu este cu Friedrich Nietzsche, Adolf Hitler, Benito Mussolini: speranta este cu Buddha, Chaitanya, Meera – cu o categorie total diferita de oameni. Si trebuie sa ii intoarcem si pe barbati si pe femei spre un fel de iubire de tip feminin.
Ar trebui sa incepem sa pretuim calitatile feminine
Pentru secole, masculinitatea a fost slavita. Este timpul sa renuntam la nonsensul acesta. Din aceasta cauza umanitatea a suferit atat de mult. Multe calitati sunt agresivitatea, violenta. Ar trebui sa incepem sa pretuim calitatile feminine. Cele mai feminine calitati sunt receptivitatea, deschiderea, vulnerabilitatea. Barbatul a dominat atat de mult, iar aceasta dominatie a fost distrugatoare pentru tot ceea ce este fragil, frumos, pentru tot ceea ce seamana cu florile. Doar pietrele au ramas, florile au disparut. Efortul meu aici este de a celebra calitatile feminine.
Lumea are nevoie de ele. Daca eu ii iubesc pe Buddha, Iisus si Krishna, motivul fundamental este acela ca ei toti sunt feminini, nu sunt masculini. Friedrich Nietzsche i-a condamnat pe Buddha si pe Iisus pentru acelasi motiv – ca nu erau destul de masculini. Iar eu ii pretuiesc pentru exact acelasi motiv - nu sunt destul de masculini. Ceea ce este bine: ei au gratie, o gratie feminina. Trebuie sa schimbam constiinta umanitatii. Trebuie sa o facem mult mai receptiva, sa o invatam sa se releaxeze si cum lucrurile se pot intampla si in starea de acceptare. Nu poti forta sa se intample lucrurile. Nu te impiedica, este tot ceea ce poti sa faci. Tine usile deschise, tine inima deschisa si devii un cantec. Dumnezeu incepe sa cante prin tine. Devii un spirit vesel, devii o sarbatoare.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară