Antreneaza-ti mintea, permite-i sa fie creativa!
Este uimitor cum aceste exercitii mentale concepute in urma cu 80 de ani sunt la fel de actuale si binevenite si astazi. Acestea au fost incluse in 1936 in cartea „Wake up and live” a autoarei americane Dorothea Brande. Exercitiile propuse de Dorothea sunt menite sa iti faca mintea mai ascutita si mai flexibila, fiind readuse recent in centrul atentiei de Gretchen Rubin, autoarea The Happiness Project, si devenind cunoscute in intreg internetul.
Gretchen Rubin considera ca exercitiile mentale propuse de Dorothea Brande nu doar ne scot din rutina de a face lucrurile in mod mecanic, dar ne pun in situatii provocatoare, ne testeaza limitele si creativitatea si ne ajuta sa gasim solutii ingenioase problemelor. In plus, desi pot parea ciudate la prima vedere, ele ne pot face efectiv sa ne simtim mai fericiti.
Dorothea Brande: 12 exercitii mentale pentru o minte ascutita si flexibila
1. Petrece-ti o ora in fiecare zi fara sa spui nimic exceptand momentele in care ti se adreseaza intrebari directe in grupul in care te afli. Raspunde fara sa lasi impresia ca esti suparat(a) sau intr-o dispozitie proasta. Comporta-te asa cum ai face-o in mod normal, insa evita sa faci remarci sau sa afli informatii.
Foto: PathDoc /Shutterstock.com
2. Timp de 30 de minute pe zi, gandeste-te exclusiv la un singur subiect. Concentreaza-te doar pe lucrul acela. Pentru inceput, ai putea face acest lucru pentru numai 5 minute.
3. Scrie o scrisoare fara sa folosesti cuvintele “Eu”, “(al) meu /(a) mea”.
4. Incearca sa vorbesti, macar timp de 15 minute pe zi, fara sa folosesti cuvintele “eu”, “al meu/ a mea”, “mie”.
5. Scrie o scrisoare din care sa transpara “prosperitatea” si linistea. Reda acela aspecte sau activitati care pot fi relatate astfel in mod sincer.
6. Opreste-te in pragul unei incaperi aglomerate si incearca sa o evaluezi (cati oameni sunt, ce marime are).
7. Da-i voie unei persoane pe care tocmai ai cunoscut-o sa vorbeasca despre ea fara a-i permite sa devina constienta de acest lucru. Incearca sa eviti orice intrebare mutuala adresata din politete intr-un mod in care interlocutorul tau sa nu iti perceapa refuzul.
8. Vorbeste exclusiv despre tine si interesele tale fara sa te plangi, sa te lauzi sau sa iti plictisesti partenerii de conversatie.
9. Taie din conversatia ta orice formulare de genul “vreau sa spun”, “la drept vorbind” sau orice alta forma de manierism verbal.
10. Planifica-ti 2 ore dintr-o zi si urmeaza planul respectiv.
11. Stabileste-ti 12 obiective la intamplare si indeplineste-le. De exemplu, sa mergi 10 km departare de casa folosind mijloacele de transport in comun, sa stai cateva ore fara sa mananci, sa iei masa intr-un local pe care nu l-ai frecventa in mod obisnuit, sa stai o noapte treaz(a) si sa muncesti, sa nu vorbesti toata ziua decat atunci cand raspunzi unei intrebari din partea celorlalti etc.
12. Din cand in cand, permite-ti o zi in care sa raspunzi cu “da” oricaror cereri sau rugaminti. (evident, celor rezonabile).
Foto homepage: VLADGRIN /Shutterstock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară