Care este acel lucru care ne mentine fericiti si sanatosi pe masura ce inaintam in varsta? Sa fie faima? Sa fie banii? Cu siguranta ca inclinati sa spuneti ca da. La fel am facut si noi. Insa psihologul Robert Waldinger ne demonstreaza ca nu este deloc asa. Nu sunt acestea acele lucruri care ne fac fericiti si sanatosi pe termen lung, ci RELATIILE. Relatiile bune, relatiile de calitate.
Fericirea este greu de obtinut si de mentinut, dar si greu de studiat. Psihiatrul Robert Waldinger este unul din cei care au condus dintre cele mai lungi si mai complete studii despre viata adulta efectuate vreodata. Studiul Harvard s-a desfasurat timp de 75 de ani si a avut in vedere dezvoltarea adultilor in toti acesti ani din mai multe puncte de vedere. Merita mentionat si faptul ca studiile desfasurate pe o perioada de 75 de ani cum este acesta sunt extrem de rare tocmai din cauza perioadei indelungate de timp. Cercetatorul a obtinut insa informatii fara precedent despre ceea ce ne face fericiti si multumiti de-a lungul vietii.
Timp de 75 de ani, au fost monitorizate vietile a 724 de barbati (starea lor de sanatate, viata de familie, viata sociala, gradul lor de multumire, calitatea vietii). Cercetatorii au studiat viata acestor persoane la fiecare doi ani (inclusiv calitatea casniciei lor, satisfactia la locul de munca si activitatile sociale) si le-a monitorizat starea de sanatate fizica la fiecare cinci ani ( teste de sange, de urina, scanari ale creierului, electrocardiograme etc). Cercetatorii au chestionat atat subiectii, cat si familia lor in privinta vietii lor, au strans datele medicale de la doctorii lor, au efectuat inregistrari video in timp ce subiectii vorbeau cu sotiile lor despre grijile lor cele mai mari.
60 din cei 724 participanti la studiu sunt inca in viata, inca participa la studiu, majoritatea aflandu-se la varsta de 90 de ani.
Studiul a urmarit evolutia a 2 grupuri de barbati timp de 75 de ani, incepand din 1938:
- 268 studenti Harvard (ca parte a studiului Grant condus de psihologul Harvard George Vaillant) Toti au terminat colegiul Harvard in timpul celui de-al doilea razboi mondial si apoi majoritatea au plecat sa ia parte la razboi.
- 456 baieti in varsta de 12-16 ani care locuiau in Boston (ca parte a Studiului Glueck condus de profesorul Sheldon Glueck la Harvard Law School). Acestia proveneau din cartierele sarace ale Bostonului, fiind selectati in mod expres baieti care faceau parte din familiile cele mai dezavantajate si mai napastuite ale Bostonului anilor ’30.
Intr-o conferinta Ted, Robert Waldinger face cunoscute concluziile la care s-a ajuns in urma acestui studiu: relatiile bune ne mentin mai fericiti si mai sanatosi. In discursul sau, cercetatorul impartaseste 3 lectii importante pe care le-a invatat in urma acestui studiu, despre cum sa construiesti o viata lunga, implinita.
Citeste continuarea articolului pe pagina urmatoare
Foto homepage: Stock-Asso /Shutterstock.com
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural