Ce inseamna o Viata Buna? 3 lectii pe care un psihiatru de la Harvard le-a invatat din cel mai indelungat studiu despre fericire

10 Martie 2016 publicat în Lifestyle 72 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Un studiu Harvard condus de psihiatrul Robert Waldinger a monitorizat vietile a 724 de persoane timp de 75 de ani si a ajuns la concluzia ca fericirea in viata depinde de un singur lucru...

3 lectii pe care Robert Waldinger le-a invatat in urma celui mai lung studiu despre fericire

“Am invatat 3 mari lectii despre relatii. Prima este aceea ca legaturile sociale ne fac bine cu adevarat si ca singuratatea ucide. Se pare ca oamenii care sunt mai conectati social la familie, prieteni, comunitate sunt mai fericiti, sunt mai sanatosi fizic si traiesc mai mult decat oamenii care sunt mai putin conectati. Si experienta singuratatii s-a dovedit a fi toxica. Oamenii care sunt mai izolati de ceilalti decat si-ar dori sa fie sunt mai putin fericiti, sanatatea lor se deterioreaza la varsta a doua, functionalitatea creierului lor se reduce mai devreme si traiesc mai putin decat oamenii care nu sunt singuri.

Si stim ca poti fi singur intr-o multime si poti fi singur intr-o casnicie asa ca cea de-a doua lectie pe care am invatat-o a fost ca nu conteaza doar numarul de prieteni pe care ii ai si nici daca esti angajat sau nu intr-o relatie stabila, ci conteaza calitatea relatiilor apropiate. S-a dovedit ca a trai in mijlocul unui conflict este cu adevarat rau pentru sanatatea ta. Casniciile in care exista permanent conflicte si prea putina afectiune se dovedesc a fi foarte rele pentru sanatatea noastra, poate chiar mai rele decat divortul in sine. Iar relatiile bune, calde au rol protector.

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Am observat ca nu nivelurile de colesterol ale participantilor erau cele care au prezis cum o sa fie la batranete, ci cat de multumiti erau in relatiile lor. Oamenii care erau cei mai multumiti in relatiile lor la 50 de ani erau cei mai sanatosi la 80 de ani. Si relatiile bune, apropiate par a ne amortiza de loviturile si sagetile pe care le presupune procesul de imbatranire. Cei mai fericiti dintre barbatii si femeile casatorite au declarat ca, atunci cand au intrat in cel de-al 8-lea decan al vietii lor, in zilele cand aveau cea mai intensa durere fizica, starea lor se mentinea la fel de fericita. Insa persoanele care se aflau in relatii nefericite, in zilele cand se confruntau cu cea mai mare durere fizica, aceasta era amplificata de durerea emotionala.

Si cea de-a treia mare lectie pe care am invatat-o despre relatii si sanatatea noastra este ca relatiile bune nu doar ca ne protejeaza corpurile, dar ne protejeaza si creierele. S-a dovedit ca a avea 80 de ani si a fi intr-o relatie securizanta are un efect protectiv, ca oamenii care sunt in relatii unde simt cu adevarat ca se pot baza pe cealalta persoana in vremuri de nevoie au o memorie mai buna pentru mai mult timp. Iar oamenii angajati in relatii in care au simtit ca nu se pot baza pe celalalt sunt cei care au experimentat mai devreme un declin al memoriei. Si acele relatii bune nu trebuie sa fie line tot timpul. Chiar daca partenerii din unele din cuplurile octogenare s-ar fi putut ciorovai intre ei la nesfarsit, atata timp cat simteau ca se pot baza cu adevarat pe celalalt in vremurile grele, memoria nu le-a fost diminuata de acele certuri.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri