- “Dar sa ne dezvoltam inteligenta emotionala, sa fim constienti de emotiile variate, ale noastre si ale celor din jur este acea lectie de viata pe care nu o primim, dar care ar fi esentiala. <<Hai, nu fi asa emotional/a>>, implica faptul ca in mod normal nu am fi asa. Dar noi avem reactii emotionale pe parcursul fiecarei zile. Emotiile noastre nu ne coplesesc adesea, dar ne afecteaza mereu – ne coloreaza perceptiile si opiniile despre noi insine sau despre lumea noastra. (- David Cain, autorul blogului Rapture.)
Pentru ca suntem cufundati in emotiile noastre, acest lucru ne influenteaza fiecare moment al vietii si, din pacate… avem tendinta de a vorbi despre emotii doar cand sunt exceptional de puternice.
Cand suntem copii invatam ca doar daca suntem “buni”, “cuminti”, “linistiti”, meritam iubire si asta ne face sa ne ingropam fricile, sa ne ingropam durerea si dezorientarea, pentru ca trebuie sa pozam mereu in altceva decat ceea ce suntem, ca sa nu ii suparam pe cei de la care asteptam iubirea neconditionata.
Sigur, ar fi intr-adevar superb daca am reusi sa fim tot timpul “perfecti”, tot timpul la un nivel de vibratie pozitiva inalt, daca am putea sa emanam tot timpul magnetica incredere de sine. Dar, din pacate, adevarul este altul: acela ca viata noastra interioara este populata de o sumedenie de trairi si de emotii fara nume, fara identitate. Emotii pe care le strangulam si le inabusim, pe care vrem sa nu le vedem si sa nu le stim, pentru ca ne sperie si pe noi, dar si pe cei din jur.
Ele ies uneori la iveala, sub forma de atacuri de panica, de reprosuri, de furie si in cazuri extreme, sub forma de boli… Erup precum vulcanii, semnaland rani adanci. Si nici macar atunci nu vrem sa le luam in seama. Nu vrem sa ne luam in seama ranile deschise care se afla in noi si ne fac sa fim vulnerabili si confuzi.
Foto: Pixabay
Foto homepage: Pixabay
Si pe tot parcursul vietii, rareori se intampla sa fim cu adevarat acceptati exact asa cum suntem: veseli sau tristi.
- “Primul moment in care spui ca vrei sa fugi de ceea ce simti acum, este de fapt momentul cand, in esenta iti spui: <<Am sa fiu cu mine numai cand ma simt bine>>. Dar ce ar fi daca as fi complet prezent/a cu mine chiar si daca ma simt total mizerabil. Asta iti doreai de la parintii tai. Ceea ce iti doreai de la parintii tai era dragostea lor neconditionata. Dar ceea ce primim noi de la ei este: <<Nu te vom iubi decat daca te simti bine>>. Cati dintre voi ati avut, cu onestitate, parinti care v-au iubit chiar si cand simteati emotii negative? Majoritatea dintre noi am fost condamnati pentru emotiile negative. Cum ar fi, daca pentru prima data in viata ta, vei fi prima persoana care e cu tine, indiferent de situatie?” – Teal Swan
Chiar si cand nu este evident, emotiile sunt forta din spatele a tot ceea ce facem. Sunt singurul motiv pentru care experientele noastre conteaza, pana la urma. Sunt lentila prin care noi interpretam lumea. De aceea este important sa stai cu emotiile tale. Sa le recunosti si sa nu le judeci. Fii cu tine!
Cand putem sa ne identificam cea mai proeminenta emotie pe care o simtim chiar acum, este mai putin probabil ca noi sa proiectam caracteristicile emotiei asupra situatiei in sine, sau asupra lumii, in general. Daca simti agitatie, si nu esti neaparat constienta/ de acest fapt, oamenii din jurul tau ar putea sa iti para mai insensibili si apatici decat de obicei. Dar, cu cat reflectezi mai mult asupra acestor stari prin care treci, cu atat mai mult inveti despre emotii, ajungi sa le integrezi si mai ales, ajungi sa te iubesti pe tine exact asa cum esti, in orice moment al vietii, lasand lumina sa iti patrunda in suflet si, aducand in mod firesc in lumea ta, mai multa fericire, mai mult zambet.
Si, la fel de important ar fi ca toti sa invatam ca acel crestinesc "cu tine la bine si la rau”, este de departe, cel mai frumos dar pe care il putem face atat noua, cat si oamenilor pe care ii iubim. Este darul acceptarii, prezentei, blandetii si al intelegerii… Seminte ale unei lumi mai pline de iubire.
Iti recomandam si: Scrisoare deschisa catre mine insami: 10 lucruri importante. Sa nu le uiti, te rog, in vremurile grele!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri