29 Aprilie 2016 publicat în Lifestyle 22 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
De ce este Vinerea Mare atat de "mare" de fapt? Si care este semnificatia "trecerii pe sub masa"? Descopera semnificatiile catorva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de Vinerea Mare, cea mai importanta zi din Saptamana Patimilor!

Daca in Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, in Vinerea Mare se citeste Produl Domnului. Prohodul Domnului este “o alcatuire de slujba in trei stari, cu o melodie frumoasa, angajanta pe care o canta si credinciosii si in care se accentueaza ceea ce este pozitiv in moartea Mantuitorului. Domnul nostru Iisus Hristos a murit pe cruce dupa firea omeneasca, iar Prohodul Domnului este, sa zicem asa, un fel de slujba de inmormantare a Mantuitorului Iisus Hristos in care se pomeneste importanta mortii Mantuitorului, care s-a facut pentru noi si pentru a noastra mantuire”, spune parintele Teofil Paraian de la Manastirea Brancovineanu de la Sambata de Sus.

Clopotele care se trag la biserica nu sunt doar intru slava Domnului, dar au si rolul de a face sa creasca si sa rodeasca canepa de pe campii.

Pe alte meleaguri crestine, se crede ca cel care este nascut in Vinerea Mare si botezat in prima saptamana ce precede sarbatoarea Pastelui este daruit de la Dumnezeu cu harul de vindecator.

De asemenea, in popor se mai spune ca cei care mor in Vinerea Mare ajung direct in Rai, fara a mai trece prin purgatoriu.

Dupa slujba de seara a Prohodului Domnului, se inconjoara biserica de trei ori. Dupa ce in prealabil Sfantul Epitaf este scos din altar si amplasat in mijlocul bisericii, cand se face inconjurul bisericii acesta este scos si el afara, dupa care va fi asezat iarasi la loc de cinste pe masa din mijlocul bisericii. Sfantul Epitaf reprezinta trupul Mantuitorului, iar intreg ritualul bisericesc care il are in centru simbolizeaza coborarea trupului lui Iisus de pe cruce si pregatirea sa pentru inmormantare.

„Pentru Hristos moartea nu era inevitabila, deoarece El fiind strain de pacat nu purta in Sine germenele mortii. Hristos nu moare de o moarte naturala, rezultat al unui proces ce culmineaza cu descompunerea fizica, nu este atins de vreo boala, ci primeste moartea de buna voie. De aceea indura moartea in toata grozavia ei, moartea prin excelenta.

Moartea suportata de Hristos naste in noi, daca ne unim cu El, o stare noua, de incetare a alipirii egoiste si patimase la cele ale lumii si de daruirea vointei Lui de a ne iubi unii pe altii. Iar aceasta ne da puterea de a birui si noi moartea.Spre deosebire de noi, care induram moartea in mod pasiv, ca pe o consecinta a pacatului, Hristos a intampinat-o in stare de maxima concentrare spre a o birui. In canonul pascal compus de Sfantul Ioan Damaschin se canta: "Praznuim omorarea mortii”, explica site-ul Crestinortodox.ro

Vremea din Vinerea Mare poarta si ea o incarcatura simbolica speciala. Ploaia in aceasta zi inseamna belsug in anul respectiv. Daca in schimb va fi soare, acest lucru denota ca va fi un an secetos.

Foto int: Golfmhee / Shutterstock.com

Foto homepage: 2happy / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri