Izvorul Tamaduirii: Ce trebuie sa (NU) faci in prima vineri de dupa Pasti pentru noroc si sanatate!

6 Mai 2016 publicat în Lifestyle 56 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Astazi, 6 mai, in Saptamana Luminata, crestinii celebreaza sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. De aceea, va invitam sa descoperiti care sunt legendele, traditiile si obiceiurile romanesti legate de aceasta mare si frumoasa sarbatoare:

Prima vineri care urmeaza Pastilor este o zi importanta in calendarul crestin, fiind celebrata sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. Aceasta sarbatoare este legata de Maica Domnului si de minunile savarsite de Fecioara Maria la un izvor din preajma Constantinopolului. In acest an, sarbatoarea pica pe 6 mai si de aceea va invitam sa descoperiti care sunt legendele, traditiile si obiceiurile romanesti legate de aceasta mare sarbatoare.

Legenda Izvorului Tamaduirii: Apa care vindeca si plange pe pamant...

Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii este asociata cu o legenda religioasa foarte frumoasa care este expusa de site-ul Crestin ortodox.ro. „Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati". Leon va face ascultare si astfel va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.” Foto int: crazymedia007 / Shutterstock.com

Ajungand imparat, Leon cel Mare construieste pe locul de langa izbor o biserica in semn de multumire si din dragoste pentru Maica Domnului. Multi s-au vindecat de-a lungul timpului band apa din acest izvor, iar traditia spune ca pana si imparatul Iustinian s-a vindecat de o boala cumplita.

„Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut”, ne mai informeaza acelasi site.

De asemenea, alte legende mentioneaza ca izvoarele tamaduitoare care exista pe pamant, izvoare facatoare de minuni, sunt provenite din lacrimile varsate de Maica Domnului si de aceea sunt inzestrate cu acest har divin. 

Izvorul Tamaduirii: Traditii si obiceiuri

In aceasta zi de sarbatoare, preotii obisnuiesc sa sfinteasca in biserici agheasma mica pe care ulterior credinciosii o duc acasa avand credinta ca apa are har de la Dumnezeu sa vindece de boli si sa protejeze impotriva raului. Este indicat ca fiecare crestin sa bea in aceasta zi cate o gura de agheasma mica pe stomacul gol, ea avand si harul de a purifica si a reinnoi sufletul.

Mai mult, in anumite zone, casele, gradinile si livezile sunt si ele stropite cu agheasma mica cu rol de sfintire a locului si de indepartare a energiilor rele. In plus, astfel sunt protejate si de furia naturii. Nu putini sunt cei care cred ca band din aceasta apa sfintita vor fi feriti de duhurile rele pe tot parcursul anului.

In vremuri de demult, aceasta zi se tinea cu sfintenie si era interzis sa muncesti in gospodarie, sa injugi boii la jug, sa cosi, sa speli sau sa tesi. In caz contrar, riscai ca boii sa ti se imbolnaveasca, iar despre panza cusuta in aceasta zi mare se spunea ca nu este de folos nimanui si ca nici macar cei morti nu pot fi primiti pe lumea cealalta invesmantati in ea. Daca in schimb respectai aceasta zi, atunci Dumnezeu isi revarsa binecuvantarea asupra ta, aducand belsugul in casa si gradina ta, deschizand izvorul ploilor si slobozind izvoarele mortilor. Mai mult, tineai astfel ploile cu grindina departe de locuinta ta.

In unele zone, gospodarii stropesc si animalele din gospodarie (vitele, caii) cu agheasma mica pentru a nu se imbolnavi si pentru ca acestea sa aiba spor in muncile campului.

Totodata, conform traditiei, in unele zone ale tarii preotii sfintesc si izvoarele de apa. O credinta din batrani spune ca prin acest ritual religios apele curgatoare nu vor seca, iar duhurile rele nu vor indrazni sa poposeasca in apropierea lor.

O vorba din batrani ne spune ca vrajile facute in aceasta zi sunt inutile si interzise in totalitate. Nu doar ca ele nu functioneaza, dar cei care le fac risca sa arunce asupra lor un blestem cumplit.

Ziua in care este celebrat Izvorul Tamaduirii este extrem de importanta pentru cautatorii de apa si pentru cei care sapa fantani. Se crede ca este cea mai norocoasa zi a anului din acest punct de vedere caci apele se agita si se zbuciuma in aceasta zi in adancul pamantului, ceea ce le face mai usor de detectat.
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri