Pe unele meleaguri ale tarii, sarbatoarea Izvorului Tamaduirii constituie un prilej pentru ca tinerii sa lege un legamant ceremonial prin care se “infratesc” si consolideaza pentru totdeauna o legatura stransa intre cei doi care se angajeaza in juramant. Procedura “infratitului” este reprezentata de un intreg ritual: juramantul este rostit cu voce tare fie in interiorul locuintei, fie in preajma unui copac inflorit, de preferat cu un martor care sa ii consolideze impactul. Intre cei doi care se “leaga” sa fie frati, surori, veri etc de cruce are loc un schimb de bucate ritualice precum colaci sau de obiecte casnice simbolice precum strachini sau vase de lut.
Cei doi se imbratiseaza frateste si isi dau unul altuia obiectele ritualice, promitandu-si ca se vor vedea in anul care vine, ca se vor proteja unul pe altul si ca isi vor fi alaturi unul altuia chiar si in cele mai grele situatii. Ritualul era considerat a fi un fel de trecere de la statutul de “copii” la cel de “oameni maturi.”
Conform unei legende stravechi, Fecioara Maria ar fi sapat un put adanc langa Ierusalim chiar in aceasta zi. Tocmai de aceea, doar in ziua Sarbatorii Izvorului Tamaduirii, doar din locul respectiv izvoraste o apa unica, cu puteri tamaduitoare. Oamenii cred ca cei care beau din agheasma acestei ape se vindeca instantaneu de boli si isi recapata sanatatea prin puterea Sfantului Duh.
Traditia “vasului cu apa” este o superstitie straveche care este legata de zilele care iti sunt harazite pe pamant. Cei curajosi si curiosi sa isi afle destinul indiferent daca acesta le este potrivnic obisnuiau sa aseze la radacina unui nuc sau a unui soc un vas cu apa. Daca gaseau insa pamant in vasul respectiv insemna ca sfarsitul le este aproape.
Foto homepage: Supermop / Shutterstock.com
Foto int pagina 2: Kuttelvaserova Stuchelova / Shutterstock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară