La 40 de zile de la Sarbatoarea Invierii Domnului (Pastele), in fiecare joi din saptamana a VI-a de dupa Paste, crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului, o frumoasa sarbatoare, plina de semnificatii si importanta. Descoperiti cateva dintre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri romanesti legate de Sarbatoarea Inaltarii Domnului, celebrata astazi, 9 iunie 2016.
Traditii si Obiceiuri din Joia Inaltarii Domnului (Ispas)
Inaltarea Domnului face de fapt referire la Inaltarea la cer a lui Iisus Hristos de pe Muntele Maslinilor, in prezenta apostolilor sai si a doi ingeri. “Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). (…)Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii”, se arata pe site-ul www.crestinortodox.ro.Sarbatoarea Inaltarii Domnului mai este cunoscuta in popor si sub numele de Ispas, in amintirea unicului martor care, conform legendei, ascuns printre pietre, ar fi vazut cu proprii ochi evenimentul si l-a facut cunoscut tuturor celor care aveau urechi sa auda.
De asemenea, in calendarul crestin ortodox, in aceasta zi sfanta sunt pomeniti si celebrati si Eroii Neamului si toti cei cazuti de-a lungul veacurilor „pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului” (din slujba liturghiei de duminica)
Astazi este ziua in care crestinii se saluta intre ei cu „Hristos s-a inaltat!”, primind din partea interlocutorului raspunsul: „Adevarat s-a inaltat!”. Odata trecut Ispasul, salutul intre crestini revine la forma sa initiala de dinainte de Paste.
In ziua de Inaltare, in anumite zone ale tarii inca se mai pastreaza obiceiul legarii unor frunze de nuc peste brau. Cei care il practica au credinta ca sunt inzestrate cu har tamaduitor de la Dumnezeu si astfel vor fi sanatosi pe tot parcursul anului. Conform legendei, insusi Iisus Hristos ar fi purtat frunze de nuc atunci cand s-a inaltat la ceruri.
In alte interpretari populare, frunzele de nuc simbolizeaza de fapt limbile de foc care l-au inconjurat pe Iisus Hristos atunci cand s-a inaltat la cer, o manifestare a Sfantului Duh si a maretiei dumnezeiesti.
In schimb, in alte parti ale tarii, fetele si feciorii din sat se intalnesc si se reunesc pentru a culege din padure frunze de alun. Se spune ca alunul capata in aceasta zi puteri tamaduitoare si este bun de dragoste si de noroc.
De la Paste pana la Inaltare, cerurile sunt deschise… ne arata o credinta puternic inradacinata in mentalul colectiv care s-a transmis de la o generatie la alta. In plus, se crede ca cei care parasesc lumea viilor in aceasta perioada ajung direct in Rai si nu mai sunt supusi Judecatii de Apoi.
Foto int: Bruce Rolff / Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri