De Inaltarea Domnului, dupa slujbele de la biserica si pomenirea celor trecuti in nefiinta, traditia ne arata ca este bine sa impartim bucate precum branza, ceapa verde, paine calda si un paharel de rachiu pentru sufletul celor morti. Se spune ca astazi multe suflete se inalta la cer si au nevoie de aceste merinde pentru a nu rataci drumul si a putea ajunge la destinatie.
Totodata, cei care sunt pomeniti in biserici in aceasta zi au mai multe sanse sa li se ierte pacatele si sa se inalte cu sufletul la Domnul. In unele regiuni ale tarii, astazi sunt tinuti Mosii de Ispas.
Anumite elemente vegetale au o simbolistica interesanta de Inaltarea Domnului. Merita mentionat ca in aceasta zi mormintele si casele sunt impodobite cu frunze de paltin, iar la ferestre se atarna frunze de leustean. Totodata, oamenii se „bat” simbolic cu ramurele de leusten pe spate si sale pentru a tine bolile si relele la distanta.
Foto: marisc / Shutterstock.com
La sate, gospodarii evita sa aprinda focul in locuinte sau in ograde, iar femeile se feresc sa imprumute sare. Casele celor care nu respecta aceste traditii vor vui, iar vacile risca sa nu mai dea lapte. De altfel, pentru ca vitele sa fie sanatoase si fertile, dar si ferite de vraji si de necurat, se „bat” usor pe spate, simbolic, cu frunze de leustean.
In unele zone ale tarii, conform unui obicei stravechi, in ziua de Inaltare se taie putin par din cozile vitelor, ingropandu-l ulterior intr-un furnicar si rostind urmatoarele cuvinte: „Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”
O alta legenda care are in centrul sau persoana Maicii Domnului povesteste cum, atunci cand s-a nascut Iisus, boii din grajd au fost ascultatori si buni, in timp ce caii au cam suparat-o pe fecioara Maria. In lacomia lor, acestia au mancat chiar si fanul in care era ascuns pruncul sfant pentru a nu fi gasit de oamenii lui Irod. In consecinta, Maica Domnului i-a pedepsit pe cai sa nu se sature decat in ziua Inaltarii, la 40 de zile dupa Pasti. De aceea, sarbatorii Inaltarii Domnului i se mai spune in popor si Pastele Cailor.
Tot cu ocazia Inaltarii Domnului, in anumite zone ale tarii se inrosesc oua si se impart precum in ziua de Pasti. Ca o replica la acest gest, cel care a primit oua rosii trebuie la randul sau sa daruiasca la schimb un manunchi de maturi.
Foto homepage: Sebastian Studio / Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri