Eticheta 2.0: 10 REGULI DE BUN-SIMT PE FACEBOOK
1. Nu mai face declaratii de dragoste pe Facebook
…si orice fel de alte declaratii private.
Sunt multe persoane cu tendinte exhibitioniste pe Facebook, care uita ca au la indemana si mesageria privata pentru a transmite mesaje intime cuiva apropiat. Prietenii tai virtuali s-ar putea sa nu se simta prea confortabil citind despre viata ta intima. Da mesaje private - unele lucruri sunt menite a ramana intre tine si persoanele apropiate tie si nu in vazul unui public larg, pe Facebook.
Foto: Pixabay
2. Gandeste-te de doua ori inainte sa postezi ceva.
Cand ai sute de prieteni pe Facebook, intre acestia rude si tot felul de oameni care provin din medii diferite, este bine sa te gandesti de mai multe ori inainte sa postezi ceva.
Uneori tu poti posta un gand care ti se pare complet inofensiv, dar intr-un spatiu public, exista oameni care sa priveasca din alta perspectiva ceea ce ai scris tu. Unii oameni se pot simti ofensati, atacati, marginalizati. Atentie la mesajele cu incarcatura politica, misogina, misandra, homofoba sau rasista. „Ce tie nu-ti place, altuia nu face!” – nici pe Facebook.
3. Vestile personale nu se dau pe Facebook.
Si observam atat de multe persoane in listele noastre de prieteni care nu au aflat de aceasta regula de purtare online. Daca vrei sa iti informezi prietenii, familia in legatura cu ceva important, nu o face pe Facebook. Mai bine suna-i. Facebook este o retea de socializare si tot ceea ce postam acolo, este public.
4. Stalking - ul este o problema serioasa si pe Facebook.
Stalking-ul (n.r. in eng. stalking = urmarire) este o forma de agresiune in care o persoana sau un grup isi indreapata atentia obsesiva fata de o alta persoana, cand aceasta nu vrea.
Pe Facebook, stalking-ul se manifesta in diverse moduri – persoane care iti urmaresc absolut orice miscare reactionand cu likeuri sau comentarii, sau care te abordeaza in mod abuziv pe mesageria privata. Deci nu mai incape nicio indoiala ca este mai mult decat o regula de bun-simt sa pastram limitele in interactiunea pe Facebook.
5. Raspunde comentariilor.
Daca postezi un status, arata-le respect prietenilor tai virtuali raspunzandu-le comentariilor pe care le-au lasat. Altfel, se vor simti ignorati.
Foto homepage: Pixabay
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri