Cercetatori din intreaga lume sunt astazi ingrijorati din cauza raului pe care oamenii il fac Planetei si lor insile. Intre acestia, reputatul fizician Stephen Hawkin, sau omul de stiinta australian Prof. Frank Fenner care au tras de mai multe ori semnalul de alarma: Omenirea va intra in stare de extinctie in 100 de ani, daca nu ne oprim din atrocitatile pe care le comitem asupra naturii!
Filmul S.F. Interstellar prezinta la randul sau un viitor nu prea indepartat sumbru in care oamenii sunt nevoiti sa plece intr-o calatorie galactica pentru a descoperi un nou habitat si a salva umanitatea.
Intr-un discurs pasional la TEDex Sydney, profesorul Glenn Albrecht a vorbit despre aceasta drama prin care trece planeta noastra astazi si pe care noi nu mai reusim sa o surprindem, din cauza preocuparilor vietii de zi cu zi. Iata care este ideea lui Glenn Albercht:
Avem nevoie de o forta culturala puternica, capabila sa faca mai mult pentru natura.
In opinia lui Glenn Albercht, cu totii experimentam astazi stari psihologice care traduc indepartarea noastra de natura, cum ar fi eco-anxietatea, eco-nostalgia, solastalgia (n.r. stresul, anxietatea, deranjul pe care il resimtim din cauza schimbarilor climatice care se intampla in regiunile unde traim), etc.
In opinia profesorului australian, este foarte important ca mentalul colectiv al oamenilor sa fie infuzat prin intermediul cuvintelor care pot traduce reconectarea noastra cu natura.
Pe langa alte cuvinte pe care le-a inventat, Glenn Albercht propune si cuvantul EUTIERRIA pe care cu totii ar trebui sa il introducem in vocabularul nostru. Iar vocabularul este forta extraordinara despre care vorbeste profesorul australian.
EUTIERRIA este cuvantul care ar putea salva planeta
EUTIERRIA = un sentiment bun si pozitiv de intregire cu Pamantul si fortele sale datatoare de viata. Acest sentiment apare atunci cand relatia om-natura se manifesta in mod spontan, este simbiotica si ne imbogateste. Prefixul „eu” vine de la cuvantul grecesc „deus” care inseamna „divinitate” iar radacina „tierra” inseamna „Pamant”.
Acest cuvant se refera la o experienta seculara, care este comuna tuturor oamenilor si care traduce uimirea noastra in fata naturii, conexiunea pe care o stabilim cu natura, cu peisaje impresionante si dragostea, pacea si linistea ce ne cuprind in astfel de momente.
Foto: Pixabay
Cu siguranta, atunci cand cantareata islandeza Bjork spunea „Noi cand vrem sa ne rugam, mergem la o plimbare in natura”, se referea la sentimentul eutierria.
Cand acest sentiment apare, granitele dintre individ si natura dispar si ele – toate gandurile si sentimentele care te deconectau de cosmos – se evapora. Devii UNUL CU UNIVERSUL. Este un sentiment care iti reafirma emotia ascunsa in tine, ca de fapt esti in interconexiune cu tot ceea ce e in jurul tau. Este acel sentiment de conexiune cu natura care ne-ar aminti cat de valoros este Pamantul, casa noastra minunata.
Foto: Pixabay
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară