Chiar daca ne-am obisnuit sa asociem florile cu mirosuri diafane, sublime, traim intr-o lume atat de diversa, incat exceptiile de la regula sunt de fapt o normalitate. Unele plante ale lumii se lauda cu flori interesante si inedite, dar in acelasi bizare, degajand un miros… respingator. Publicatia https://cloudmind.info a realizat un top 13 al celor mai urat mirositoare flori din lume, flori unicat, dar fetide. Iata care sunt, conform cloudmind.info, 7 din florile care au cel mai ingrozitor miros din lume:
1. Rafflesia arnoldii
Planta Rafflesia arnoldii este cunoscuta in intreaga lume datorita faptului ca da nastere celei mai mari flori individuale din lume, greutatea florii sale ajungand chiar si pana la 11 kilograme. Rafflesia arnoldii creste in padurile tropicale din Sumatra si Borneo, iar floarea sa are un miros puternic, ingrozitor, de carne putreda. De aceea, mai este cunoscuta si sub numele de “floarea cadavru”.
Foto: Alexander Mazurkevich / Shutterstock
2. Amorphophallus titanum
Amorphophallus titanum este o planta tropicala deosebita ce face parte din familia Araceae, recordul cu care se poate lauda fiind cel de a avea cea mai mare inflorescenta neramificata din lume, conform wikipedia. “Planta cadavru” a fost descoperita in secolul XIX in padurile ecuatoriale de pe insula Sumatra (Indonezia) de botanistul italian Odoardo Beccari, acesta fiind singurul loc de pe planeta unde creste ciudata planta. Floarea sa are un miros caracteristic, de hoit, mirosul accentuandu-se de seara tarziu pana la mijlocul noptiii si scazand in intensitate inspre dimineata.
Foto: titan arum, Shutterstock; Credite foto: e X p o s e / Shutterstock.com
3. Stapelia Gigantea
Stapelia gigantea, cunoscuta uneori si sub numele de Stapelia nobilis sau Stapelia marlothii, are flori paroase in forma de stea, de culoare carnii, emitand un miros neplacut de carne putreda. Aceasta specie de Stapelia se face remarcata prin dimensiunile impresionante ale florilor sale, uneori atingand chiar si 41 de centimetri in diametru. Planta este originara din sud-estul Africii.
Foto: Graeme Knox / Shutterstock
4. Hydnora africana
Hydnora africana este o planta parazit care se gaseste cu precadere in deserturile aride din Africa de sud. Aceste plante tip parazit nu contin clorofila si nici nu trec prin procesul de fotosinteza, ele obtinandu-si nutrientii de la planta gazda, de obicei specii de Euphorbia. Cu ajutorul unei enzime din compozitia sa, Hydnora africana dizolva radacinile plantei gazda, reusind astfel sa se ataseze de ea.
Desi planta creste exclusiv sub pamant, floarea sa carnoasa, de culoarea piersicii, este singura care strapunge pamantul, iesind la lumina. Floarea se comporta ca o capcana pentru gandacii si carabusii care o polenizeaza, dupa cateva zile floarea deschizandu-se si eliberand si insectele. Mirosul florii este cu adevarat neplacut, de fecale.
Foto: Bihrmann / Shutterstock.com
5. Symplocarpus foetidus
Symplocarpus foetidus este o planta cu un miros respingator care creste cu precadere in tinuturile mlastinoase din estul Americii de Nord. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Varza puturoasa, ruperea frunzelor sale cauzand un miros intepator, la fel ca atunci cand ii infloresc florile. Find pe cale de disparitie, planta ale carei flori emana un miros asemanator celui produs de sconcs este protejata de lege in Tennessee.
Foto: M Andy / Shutterstock
6. Bulbophyllum Phalaenopsis
Chiar daca ne-am obisnuit sa asociem orhideelor un miros delicat, gingas, Bulbophyllum phalaenopsis este planta care face exceptie. Florile spectaculoase ale acestei specii de orhidee Bulbophyllum degaja un miros dezgustator pe care unii l-au asemuit celui de soareci putreziti. Aceasta floare este originara din Noua Guinee.
Foto: orchidgalore / Flickr.com
7. Aristolochia gigantea (Floarea Pelican Gigantica sau Pipa Olandezului)
Aristolochia gigantea, cunoscuta si sub numele de "floarea pelican gigantica" sau de "pipa olandezului", este o planta ornamentala originara din Brazilia. Florile sale sunt cu adevarat impresionante, in contrast cu mirosul detestabil pe care il degaja.
Foto: Ralf Neumann / Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice