O superstitie mai recenta vorbeste si de pastrarea in portofel in acesta zi a unei monede sfintite, alaturi de o cruciulita. Se crede ca astfel vei avea spor in viata si prosperitate in casa.
Conform unor traditii de demult, pe meleagurile bucovinene se practica un obicei aducator de fertilitate vegetala, agatand de crengile copacilor care nu fac fructe cruci sfintite de busuioc. Se credea astfel ca pomii respectivi vor da rod bogat in toamna urmtoare.
De asemenea, in traditia populara, ziua Crucii reprezinta prilejul potrivit pentru a bate nucii si a aduna ramuri de alun din paduri. Se spune ca aceste crengute de alun, culese in aceasta zi sfanta, capata puteri miraculoase in mainile persoanei potrivite, ajutand-o sa detecteze cu usurinta paraiele care curg pe sub pamant.
Fiindca sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este toamna, ea constituie si momentul ideal pentru a culege ultimele plante de leac precum boz, micsunele, maghiran, menta, navalnic etc, urmand ca mai apoi sa se sfinteasca la biserica si sa fie puse in jurul crucii laolalta cu fire de busuioc sfintit. Dupa ce plantele sunt sfintite in locasul bisericii, credinciosii le iau acasa si le agata la icoane sau in casa, fiind considerate protectoare si tamaduitoare.
Despre busuiocul sfintit de ziua Inaltarii Sfintei Cruci se spune ca are proprietati de vindecare si de infrumusetare. Gospodinele pun cateva firicele de busuioc sfintit in vasele din care beau apa pasarile pentru a nu se imbolnavi, iar tinerele fete, pentru a avea un par frumos si sanatos, fara fire rupte, isi pun cateva fire de busuioc sfintit in scaldatoare. Gospodarii in schimb atarna buchetele de busuioc sfintit de stresinile caselor. Se spune ca o locuinta in care atarna busuioc sfintit in aceasta zi mare este ferita de rele, mai ales de urgia trasnetelor.
De asemenea, o alta superstitie legata de aceasta zi ne invata cum sa luptam impotrivita spaimei. Ori de cate ori simti frica, incearca sa iti amintesti in a zi a saptamanii a picat Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Se spune ca vei capata putere instantaneu.
Foto homepage: Brian A Jackson / Shutterstock
Foto int. pag 1: morisfoto / Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară