Maturitatea in psihologie are foarte putin de-a face cu varsta unei persoane ci are mai degraba de-a face cu capacitatea unei persoane de a reactiona, de a face fata unei situatii si de a avea un rationament potrivit intr-o situatie data. Maturitatea este invatata prin experienta si apare in urma unei dezvoltari sanatoase.
Foto: Pixabay
Putem face analogie cu dezvoltarea unui corp sanatos. Un parinte ii da copilului hrana, il incurajeaza spre odihna si miscare fizica si astfel copilul dezvolta un corp puternic. Pentru dezvoltarea si maturizarea psihologica, un individ are nevoie de alte resurse – un parinte trebuie sa il ajute pe copil sa isi inteleaga emotiile, sa fie acolo langa el, sa il ajute sa faca fata situatiilor din punct de vedere emotional pentru a creste un adult matur. Felul in care o persoana adulta ia anumite decizii si are anumite reactii in anumite situatii este un bun indice cu privire la nivelul sau de maturitate.
Putem sa mai folosim o metafora prin care sa ilustram maturitatea pishologica. Sa spunem ca atunci cand suntem mici avem mai multe seminte in noi. Putem sa crestem fizic si sa avem aspectul unui adult, dar ce se intampla daca samanta conectarii emotionale nu a fost destul udata si ingrijita? Ceva in noi a ramas micut si nehranit. Si iata deci, este timpul sa hranesti tu acest aspect din tine: Invatand sa ai incredere in tine, asa cum nimeni nu a mai avut pana acum!
Nu crestem in mod absolut, cronologic. Uneori se intampla sa crestem intr-o directie si in alta sa nu mai crestem. Crestem partial. Suntem relativi. Suntem maturi in anumite aspecte si copilarosi in altele. Trecutul, prezentul si viitorul se amesteca si ne trag inapoi, inainte, sau ne stabilizeaza in prezent. Suntem facuti din straturi, celule, constelatii. Anaïs Nin
E putin exagerata incurajarea new-age: „Iubeste-te, iubeste-te!”, de parca te invata cineva in mod real cum ai putea sa faci acest lucru. Toti oamenii care trec prin procesul de conectare la sinele lor interior iti vor spune cam acelasi lucru: ca intalnirea cu tine este mai degraba o imprietenire. Ca maturizarea psihologica si spirituala inseamna sa inveti incetisor - incetisor sa ai incredere in tine.
De ce este bine sa cladesti aceasta relatie intima cu tine? Increderea de sine te ajuta sa faci alegerile potrivite, auto-respectul de care dai dovada ii va influenta si pe cei din jurul tau si vei fi tratat/a ca atare, increderea de sine te ajuta sa ai succes, sa iti manifesti creativitatea si sa iti indeplinesti visurile.
Iata 21 de semne care iti arata ca nu ai incredere in tine, constientizarea fiind primul pas spre iubirea de sine:
Primul pas este sa constientizezi, sa vezi:
1. Daca iti este dificil sa recunosti, intelegi si sa crezi ca si tu ai o valoare infinta innascuta!
2. Daca inca accepti mesajele negative pe care le-ai primit in copilarie de la parinti, de la lumea din jur sau societate.
Citeste mai departe >>>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară