In fata unora ne inclinam si astazi, pe altele le respectam cu sfintenie, in fata altora devenim copii naivi si creduli, in fata altora suntem adultii sofisticati de zi cu zi, prea maturi pentru a ne apleca urechea spre soapta copilariei si a puterii de a crede in ceva. Pe altele, cu toata samanta lor de adevar si neadevar, le pastram ca facand parte din fondul nostru spiritual, iar pe altele le ignoram cu naivitate sau convingere. Sunt enorm de multe superstitii si traditii, insa ne-am oprit asupra catorva din tara noastra si de prin meleaguri straine. Va invitam si va lasam pe voi sa adaugati altele:
Autohtone:
Superstitii mostenite din batrani ne invata ca in Joia mare somnul de dupa-amiaza nu este tocmai indicat, caci atrage dupa sine lenea de-a lungul intregului an, precum si incapacitatea de a duce la bun sfarsit o activitate, oricat de nesemnificativa ar fi aceasta. In Joia mare nu se mananca urzici, deoarece in aceasta zi urzicile “nuntesc”, adica infloresc si nu mai sunt bune de mancat. De asemenea, in Saptamana Mare nu se consuma sub nicio forma otet.
Despre persoanele care ciocnesc oua in ziua de Paste se spune ca atunci cand se vor intalni pe lumea cealalta se vor recunoaste. Despre persoanele care ciocnesc oua rosii si rostesc simultan, nevoit, "Hristos a inviat!" si "Adevarat a Inviat!" se spune ca le va fi iertat un pacat greu. Descoperirea unui ou cu doua galbenusuri e semn de casatorie in curand. De asemenea, spargerea partii superioare a oului inseamna recunoasterea invierii Domnului, iar spargerea partii inferioare a oului bucuria nespusa cauzata de inviere.
Insamantarea campurilor este interzisa in aceasta zi conform unei credinte mai vechi care spune ca urma de metal sau fier nu trebuie sa strapunga pamantul in ziua sfanta.
Taierea parului in Vinerea Mare are rolul de a te feri de durerile de dinti pentru tot restul anului.
Se spune ca in perioada dintre Paste si Rusalii cerurile se deschid, iar sufletele celor decedati se intorc in casele celor dragi pentru a-i proteja. De asemenea, se spune ca sufletele persoanelor care decedeaza in prima duminica de Paste nu mai sunt supuse judecatii de apoi, caci ajung direct in Rai.
Apa pastrata de la slujba Invierii are puteri vindecatoare, indepartand anumite boli si suferinte.
Lumanarile cu care ai luat lumina de la preot in noaptea Invierii nu se arunca, ci se aprind in fata icoanei in caz de suparare mare, la necazuri sau cand te afli in mari dificultati. Se spune ca lumina acestora este mai aproape de rai decat orice alta lumina.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri