Comunicat de presa
Potrivit Divorce Journey, principalii factori care determina aparitia depresiilor postdivortsunt lipsa banilor, frica de un nou inceput sau teama de pierdere a privilegilor socio-materiale si de imagine. „Sentimentul de pierdere, teama de esec, vinovatia fata de copii si de sine, mai ales dupa mai mult iani de implicare intr-o relatie matrimoniala, reprezinta motivele principale ale instalarii depresiei post divort. Mai mult, frica de nou si lipsa banilor induc anxietate. Aceasta, netratata la timp, evolueaza spre depresie”, declara dr. Gabriela Saulea, managerul Divorce Journey.
Depresia apare si in perioada imediata a divortului, deoarece divortul este privit ca al doilea motiv de stres major, dupa decesul unei persoane apropiate. In 2015 au divortat 31.527 de cupluri doar in Romania.
In tara,cele mai mari presiuni ,ulterioare divortului ,provin de la persoanele apropiate si dinspre cunoscuti, iar asta se datoreaza imaginii pe care o proiectam catre terti. „Depresia este mai vizibila la femei decat la barbati, insa acestea sunt mai atente cu sanatatea lor decat barbatii si se indreapta catre cabinetele specialistilor. Nu-i de neglijat faptul ca si barbatii, in ultimii 5 ani, au inceput sa accepte sfaturile medicilor ca urmare a mediatizarii efectelor secundare ale depresiei cronice in lipsa unui tratament”, continua Gabriela Saulea.
Raspunsul la tratament este similar pentru ambele sexe, insa persoanele care depindeau de parteneri pana in momentul divortului se recupereaza mai greu decat cele mai independente. La fel se intampla si cu starile de disconfort psihic dupa divort.
Diminuarea interesului sau a placerii pentru majoritatea activitatilor sociale, scaderea ponderala semnificativa involuntara sau, din contra, cresterea in greutate, insomnia sau hipersomnia sunttoate manifestari ale disconfortului psihic. Urmate de agitatie sau lentoare psihomotorie, astenia, sentimentul de inutilitate, vinovatie excesiva si autoreprosul, contureaza modelul depresiei.
Simptomele accentuate ale depresiei precum diminuarea capacitatii de concentrare, gandurile recurente de moarte si suicid sau riscul automutilarii sunt asociate suferintei si deteriorarii semnificativea contextului social, profesional si familial al persoanei.In urma unei astfel de depresii, oamenii sunt mai predispusi la bolile endocrinologice, digestive, cardiace si autoimune. Atat depresia, cat si divortul pot fi ereditare intr-o familie, din cauza tiparelor comportamentale mostenite. Este dovedit faptul ca femeile insarcinate, care manifesta simptome de depresie, transmit si copilului aceste tulburari.
Gabriela Saulea: “6 luni de solitudine dupa divort”
„Mai este important de stiut ca barbatii rezista mai putin timp singuri, iar pentru a-si valida masculinitatea se arunca repede in noi relatii. Femeile sunt mai precaute si mai inhibate din punct de vedere sexual. Pentru ambii, deopotriva, se recomanda o perioada de solitudine de minimum 6 luni, pentru intelegerea divortuluisi debarasarii de obiceiurile instalate in casatorie, dar si a tiparelor comportamentale care au atras partenerul nepotrivit”, spune Gabriela Saulea.
Consultatiile unui psiholog sau ale unui “coach” ajuta decisiv la depasirea acestei etape, mai mult decat sfaturile unor prieteni.
„Divorce Journey” dureaza intre 6 si 8 luni
„O persoana divortata, odata ce devine membra in comunitatea Divorce Journey este preluata si condusa de o intreaga echipa de specialisti pana in punctul in care isi poate relua, constienta si imputernicita, fraiele noii sale vieti. Membrii comunitatii Divorce Journey pot accesa servicii de psihologie adulti sau copii, coaching, consiliere parenting, activitati de educatie sau socializare pentru adulti singuri sau pentru copiii lor, alte actiuni de redefinire a imaginii personale, a increderii in sine si a echilibrului personal”, precizeaza Gabriela Saulea.
Un program dureaza in medie intre 6 si 8 luni, dar depinde si de raspunsul fiecarei persoane la tratament. Dupa ce este depasita aceasta perioada dificila se constata reluareaunui nou curs al vietii.
Ansamblul de programe este format din specialisti pe mai multe domenii, cum ar fi: Dr. Gabriela Saulea – Coaching, Dr. Tamara Popescu - Psihoterapie, Dr. Corina Raducea – Psihologie, Ana Batca – Parenting, Soriana Constantinescu – Mediere, Alexandra Velican – Avocat, Dr. Manuela Ravescu – Dermatologie Cosmetica, Cristina Iankulescu – LifeStyle. Acestia ofera atat consultatii in cadrul Ansamblului de Programe cat si educatie gratuita pe site-ul www.divorcejourney.ro
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice