Interviu cu Simona Musca
Tot timpul. De ce as vrea sa fac asta?, Ce ar aduce in plus in dezvoltarea mea sau, la o scala mai mare, cum le-ar fi util celor din jur?. Intrebarile te ajuta sa te concentrezi pe ce e important si sunt combustibil pentru o minte vie. Sa probezi mai multe meserii. Sa ajustezi, sa scurtezi, sa lungesti, sa incerci combinatii indraznete sau mai cuminti. Iar cu timpul vei ajunge un croitor priceput. Personal mi-am luat cate ceva din toate experientele profesionale de pana acum: de la notiuni despre eticheta de business, la cunostinte despre contabilitate, negociere sau bugetare. Pana la urma, inveti din fiecare sarcina pe care o duci la bun sfarsit. Si nu e obligatoriu sa devii antreprenor. Dar mentalitatea de antreprenor e utila, orice ai face. Sa nu incerci sa mergi pe drumul visat de altcineva.
Aveam doar 16 ani cand am pus bazele primului business – fara ca parintii mei sa stie despre acesta. La momentul respectiv, voiam sa imi testez abilitatile si sa aflu pe propria piele ce inseamna o afacere. Din fericire, familia m-a sustinut mereu. Cred insa e important sa iti amintesti ca prioritatea esti tu, indiferent de cat de mult ti-ai dori sa iti multumesti familia. Cauta-ti modele. Cand mi-am inceput cariera, eram echipata cu mai mult entuziasm decat cu know-how, asa ca orice fragment de experienta mi-a fost util. Unde mai pui ca inspiratia vine la pachet cu lectii importante. Gaseste oameni care au valori similare cu ale tale si fa-ti curaj sa ii intrebi despre parcursul lor, daca ai ocazia. Unii dintre ei sunt la un e-mail distanta. De multe ori suntem suma intalnirilor exceptionale pe care le avem intr-o viata. Iar daca nu poti sa ii cunosti in carne si oase, citeste-le cartile – mie mi-au tinut loc, de la inceput, de sedinte de coaching.
De fapt, ati intuit bine, secretul e ca...nu exista niciun secret! Busola ti-o construiesti singur. Dupa chipul si asemanarea ta. Din experienta mea, arareori este o calatorie glam. E nevoie de munca pe branci si de curajul de a spune nu sau da. Dar felul in care te simti cand descoperi ca poti sa mergi pe picioarele tale, intr-o directie in care crezi, justifica toate eforturile. Bon voyage!
Garbo.ro: Te opresti aici sau ne mai pregatesti si alte titluri?
Simona Musca: Anul acesta, prima promisiune scrisa de sinceritate a fost cartea. O carte despre cum am devenit ceea ce sunt azi, despre feminitate, curaj si dileme. Am indraznit sa ma arat in cerneala si hartie si mi-am asumat de la inceput si reactiile pe care le voi primi. De orice fel vor fi ele. Mi-as dori ca fiecare capitol din cartea aceasta sa devina la randul lui, o carte in sine. Sa las fiecare tema sa-si atinga toate aspectele, sa si le dezvolte si sa ajunga la maturitate precum un fruct de-a carui dulcata nu te mai poti lipsi.
Garbo.ro: Esti o persoana ambitioasa, cu multe preocupari si idealuri. Cum reusesti sa balansezi toate aceste interese in viata ta? De unde ai atat de multa energie?
Simona Musca: Cred despre mine ca sunt o persoana calculata. Analizez, caut, verific. Cu toate astea, sunt si clipe in care traiesc momentul si accept cu usurinta provocarile proiectelor pe care le imaginez. Daca simt ca o idee pe care o am in gand cateva zile la rand imi bucura sufletul si mintea, o pun in practica. Au fost dati cand proiectul a fost un succes extraordinar, au fost alte dati cand am ajuns sa renunt la el pe parcurs. Oricare ar fi insa deznodamantul, certitudinea mea a fost ca de fiecare data am invatat, am capatat, am castigat. Si da, am riscat. Iar un antidot pentru frica nu am. Credeam mai demult ca frica poate sa ajunga sa te macine si, in final, sa te distruga. Ca temerile te incatuseaza si te tin departe de ceea ce iti doresti – mai simplu spus, ca iti anuleaza orice posibilitate de a actiona. Experienta m-a invatat insa ca nu oricine poate trai cu teama. Cu ea pot trai doar cei care isi doresc cu adevarat sa construiasca ceva (pentru ei insisi si pentru ceilalti). Teama. E impresionant cum aceste cinci litere ascund atatea sensuri. Poate ca antonimul sau nu e curajul. Poate ca e pasiunea. Poate ca, atunci cand crezi in ceva, cu mintea si cu sufletul, nu mai ai cum sa fii acaparat de altceva. Iar asta va doresc, din inima, si voua, dragi cititoare!
Garbo.ro: Care este femeia ce te inspira pe tine?
Simona Musca: De-a lungul vremurilor, femeile au fost considerate sexul slab. O stim cu totii, este un fapt si nu o opinie personala. Admir insa femeile care au reusit sa schimbe lumea in asa maniera incat orientarea mentalitatii asupra femeilor se indreapta drept, spre putere. Am vorbit in cartea mea de debut despre cateva dintre femeile care inspira si astazi prin faptele lor si nu prin povesti. Femei care au avut curaj, ambitie, daruire si disciplina. Femei de la care eu, personal, as vrea sa invat cateva lectii pretioase de business.
Una dintre acestea este Coco Chanel, femeia care a reusit sa schimbe perceptia despre moda si care a introdus perlele, rochia clasica neagra si pantalonii pentru femei, cea care a revolutionat conceptul de libertate, de eleganta si de feminitate, Gabrielle Chanel este una dintre emblemele businessului. O femeie de la care am putea invata orice, de la disciplina pana la strategia gasirii de solutii in ton cu problema confruntata.
Margaret Thatcher este o alta femeie pe care o admir. Iubita si urata in acelasi timp, chipul ei este unul dintre cele mai controversate din istoria Marii Britanii. Si, cu toate suisurile si coborasurile care i-au iesit in cale, nu a renuntat niciodata la credintele ei. Cunoscuta sub numele de “Doamna de fier” pentru politica ei fara compromisuri si pentru stilul radical de conducere, Margaret Thatcher ar fi unul dintre cei mai buni antrenori de business: ambitioasa, corecta si fara ridurile specifice celor care rad prea mult, numele ei ramane innobilat cu titlul de prima si singura femeie prim-ministru a Regatului Unit.
Garbo.ro: Ai dori sa transmiti un mesaj pentru cititoarele Garbo?...
Simona Musca: In cartea mea de debut, Conjugat la feminin, mi-am adunat toate gandurile: sa demonstrez ca se poate. Poti face orice iti propui si nimic nu este prea greau atunci cand crezi in tine. Si... nu uitati: viata are mai multe usi. Si ferestre.
de Iulia Sima
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri