4 principii pe care ne putem baza daca dorim ca ceea ce spunem sa aiba forta si sa schimbe lumea
Acestea sunt cele 7 pacate ale vorbitului, lucruri pe care ar fi bine sa le evitam. Exista oare o latura pozitiva a acestora? Da, exista. Exista patru pietre de temelie puternice, principii pe care ne putem baza daca dorim ca ceea ce spunem sa aiba forta si sa schimbe lumea. Din fericire, aceste principii alcatuiesc un acronim „hail". „Hail" e o forma de salut. Vorbesc despre „hail" ca salut: cand intampini sau ovationezi entuziast pe cineva, asa cum cred ca ar trebui sa fie receptionate cuvintele noastre daca ne ghidam dupa aceste patru principii.
Care sunt ele? Ghiciti? H de la onestitate (honesty in limba engleza), desigur, sa fii sincer in ceea ce spui, sa fii direct si clar.
A de la autenticitate, adica sa fii tu insuti. Un prieten a descris autenticitatea ca fiind fidel propriului adevar.
„I” vine de la integritate si se refera la a face ceea ce spui, adica la a fi o persoana in care oamenii sa aiba incredere.
„L” e de la iubire (Love in limba engleza). Nu iubirea romantica, ci a dori oamenilor binele din doua motive. Primul, onestitatea absoluta, s-ar putea sa nu fie ceea ce ne dorim: „Arati ingrozitor in dimineata asta!". Poate ca nu este necesar. Temperata de iubire, onestitatea e fantastica, desigur. De asemenea, dorind binele cuiva, e greu sa il si judeci in acelasi timp. Nu cred ca poti face cele doua lucruri simultan.
Acum mai conteaza si ce spui. E ca zicala veche: conteaza ce spui, dar si cum spui. Ai o cutie de instrumente. Cutia este incredibila si totusi este o cutie pe care putini au deschis-o vreodata. Sa rascolim prin ea si sa scoatem cateva unelte cu care sa ne jucam si care care vor creste eficacitatea exprimarii voastre.
Cateva unelte care pot creste eficacitatea modului in care ne exprimam
Registrul, de exemplu. Registrul Falsetto n-ar fi foarte util in majoritatea cazurilor, dar exista un registru intre cele doua. Pentru cei care sunt profesori de voce, nu o sa intru in detalii tehnice. Totusi, poti sa-ti modulezi vocea. Daca vorbesc sus, pe nas, puteti sesiza diferenta. Pot sa cobor mai jos si sa vorbesc din gat, de unde vorbim mai toti. Daca vreti greutate, trebuie sa coborati vocea, din piept. Observati diferenta? Votam politicieni cu voci joase, e adevarat, pentru ca asociem adancimea cu puterea si cu autoritatea. Acesta este registrul.
Apoi avem timbrul. Este modul in care ti-e perceputa vocea. Cercetarile demonstreaza ca preferam voci bogate, line, calme, ca ciocolata calda. Daca nu e cazul tau, nu e sfarsitul lumii, pentru ca te poti antrena. Ia-ti un profesor de voce. Poti face lucruri incredibile cu respiratia, cu postura si cu exercitii pentru a-ti imbunatati timbrul vocii.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri