Apoi intonatia. O ador. E melodia, metalimbajul pe care-l folosim ca sa transmitem intelesul. Este radacina principala pentru a da sens conversatiei. Cei care vorbesc pe un ton egal sunt greu de urmarit daca nu au intonatie deloc. De aici vine cuvantul monoton, monotonie, monotonal. Avem si intonatie repetitiva care apare cand finalul fiecarei propozitii pare o intrebare cand de fapt e doar o afirmatie… Si daca repeti asta la nesfarsit, iti restrictionezi capacitatea de a comunica cu ajutorul intonatiei, ceea ce cred ca e pacat, asa ca haideti sa incercam sa scapam de acest obicei.
Ritmul. Pot deveni foarte, foarte entuziasmat vorbind despre ceva foarte, foarte repede, sau pot incetini ca sa subliniez, Iar la final, se afla desigur, vechea noastra prietena, linistea. Nu e rau sa faci o pauza intr-un discurs, nu-i asa? Nu trebuie s-o umplem cu ,,aaa" si ,,mmm". Tacerea poate fi foarte sugestiva.
Si, ultimul: volumul. Pot deveni foarte entuziasmat folosind volumul vocii. Sau pot sa va captez atentia devenind foarte tacut. Unii transmit o emisiune tot timpul. Incercati sa nu faceti asta. Se numeste galagie sa iti impui sunetul vocii in urechile celorlalti fara discernamant si fara respect. Nu e frumos.
In clipul de mai sus Julian Treasure propune audientei si 6 exercitii de incalzire a vocii care merita a fi facute inainte de un discurs. Efectuati-le ori de cate ori trebuie sa tineti un discurs sau aveti de vorbit cu cineva important. Urmariti-le si faceti-le :).
Foto: Pixabay
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9