Iti prezentam 4 greseli pe care le face creierul nostru in viata de zi cu zi
1. Creierul tau nu iti permite sa iti chestionezi propriile credinte
Ai observat vreodata pe Facebook ca aproape tot ceea ce vezi este o reflectie a ceea ce te intereseaza pe tine, o reflectie a credintelor tale si a oamenilor care iti plac?
Facebook foloseste un algoritm prin care iti arata informatii ce ar putea sa iti placa. Creierul nostru functioneaza intr-o maniera asemanatoare si selecteaza oameni, locuri si opinii care se potrivesc sistemului tau de credinte.
Problema este ca in felul acesta blocheaza si informatii pe care el le considera amenintaoare pentru perspectiva ta asupra lumii, ceea ce te impiedica sa mai descoperi perspective alternative despre viata, munca, iubire si alte lucruri importante pentru tine; in felul acesta ramai blocat/a intr-o „bula de realitate”.
Solutia: Fa un efort constient prin care sa te inconjori de o varietate de opinii si ramai deschis/a fata de noi perspective si evolutia propriilor credinte, intr-un mod care poate servi nevoilor tale.
Foto: Shutterstock
2. Creierul tau te face lenes
Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de procrastinare. Sa sari direct la concluzii. Sa nu termini ceea ce ai inceput. Sa pui etichete oamenilor si situatiilor… Sunt multe moduri prin care creierul tau refuza sa faca treaba si iti ofera mai degraba scurtaturi, de cele mai multe ori la cheltuiala a ceva ce ti-ar fi cu mult mai benefic.
In incercarea de a-si prezerva energie, creierul tau iti rapeste ocazia de a-ti maximiza productivitatea, de a invata lucruri noi, de a-i intelege pe ceilalti intr-un mod mai profund si de a face o munca de care sa fii cu adevarat mandru/a.
Solutia: Creeaza-ti un sistem prin care sa iti incurajezi creierul sa nu mai aleaga scurtaturile. Ofera-ti o recompensa atunci cand ai terminat o carte, practica ritualuri zilnice care sa previna procrastinarea. Incepe cu treburile mai dificile pe care le ai de facut intr-o zi. Pe masura ce faci acest lucru, creierul tau va forma noi cai neuronale pentru un comportament care sa fie mai avantajos tie. Cu timpul, aceste lucruri vor necesita mai putin efort.
Citeste mai departe >>>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri