4. Economiseste bani pentru calatorii
Dincolo de inspiratie, avem nevoie de buget pentru calatorii, dar dificultatea nu-i nici pe jumatate atat de mare pe cat iti inchipui. Trebuie doar sa o iei pas cu pas.
In primul rand, fa-ti o idee despre cat te-ar putea costa calatoria visurilor tale. Include preturile la avion si la cazare, transportul de la fata locului si mancarea. De asemenea, verifica costul mediu de viata in coltul respectiv de lume si calculeaza-ti banii de buzunar.
Dupa ce te-ai pus la punct cu numerele, incepe sa cantaresti situatia. Compara-ti veniturile cu cheltuielile, fixeaza-ti o limita lunara a bugetului si da-ti seama cat ai putea sa pui deoparte, o data sau de doua ori pe luna. N-ar fi rau nici sa-ti cumperi un clasic porcusor roz si sa pui banii la pusculita.
Si ca sa tii pasul cu realitatea, revizuieste planul economic in mod constant si vezi daca are nevoie de ajustari.
5. Maximizeaza bugetul de care dispui
Dupa ce ai invatat cum sa reduci din cheltuieli, vezi daca ai putea accesa venituri suplimentare. Poate ai lucruri prin casa pe care se aduna praful si pe care le poti vinde.
Cand iti planuiesti calatoria cauta „lucruri gratuite de facut in…”, alege o cazare care are acces la bucatarie si descopera pietele locale.
Cauta abonamente de transport mai ieftine pentru turisti si, inainte sa pornesti sa vizitezi obiectivele locului, cumpara de la supermarket gustari si bauturi.
In ceea ce priveste biletul de avion, baga de seama ca e intotdeauna mai ieftin sa calatoresti in timpul saptamanii si inca si mai ieftin dupa-amiaza.
6. Fa-ti timp pentru calatorii
Ti-ai ales destinatia si ai deja o lista de lucruri pe care trebuie sa le vezi. Ai facut niste calcule rapide ca sa-ti dai seama cam de cat ai avea nevoie in materie de bani si de timp. Si apoi iti revine gandul „la anu’ parca suna mult mai fezabil”.
Pentru a trai din ele experiente incredibile, calatoriile nu au nevoie sa fie nici lungi, nici scumpe. Planifica din timp si organizeaza weekenduri prelungite. Poti incepe sa descoperi lumea chiar si pentru trei zile petrecute in alta parte decat intre granitele orasului. Important: nu incerca sa vezi totul de prima data. Alege cateva obiective pe care sa le vizitezi si lasa-ti programul deschis pentru ce iti pregateste hazardul.
Tot secretul sta in asteptarile pe care le ai de la vacanta ta si in perceptia asupra timpului. Numai daca stai si numeri weekendurile iti dai seama ca dispui de 104 zile libere pe an. Mai adauga trei saptamani de concediu si ajungi la trei luni pe care le poti dedica acestor calatorii. Asta fara sa mai luam in calcul sarbatorile legale. Da, ai destul timp!
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate