Brazilienii, de exemplu, dau punctualității un cu totul alt sens decât te-ai obișnuit. Dacă ești invitat la masă într-o casă braziliană, ia în calcul să ajungi o oră mai târziu, nicidecum la fix sau mai devreme. Pentru brazilieni este ceva obișnuit să se întâlnească cel puțin o oră mai târziu decât au stabilit, pentru a-i lăsa timp suficient gazdei pentru pregătiri. Așadar, stai un pic mai mult la plajă, rămâi să vezi apusul de soare și apoi mergi la petrecere; în mod evident mai târziu, dar de fapt la timp.
5. Îți cultivi dorința de a cunoaște cât mai multe
După ce ai prins gustul călătoriilor, cu greu o să te mai poată opri ceva sau cineva din drumul spre o nouă destinație. Odată ce ți-ai săturat privirea cu cele mai frumoase obiective turistice ale lumii, ai simțit aromele tipice, ai ascultat sunetele unice, ai legat conversații sincere cu oameni de-ai locului, implicit, îți vei dori să continui.
Te gândești să mergi cu bicicleta prin Copenhaga? Asigură-te mai întâi că nu încerci să treci la roșu și să virezi imediat la dreapta. Nu numai că danezii vor deveni arțăgoși, dar riști să fii amendat. În 2016, amenzile au fost dublate, ajungând la 1000 DKK (134 de euro), bani pe care mai bine i-ai cheltui pe o bere locală rece stând pe plajă.
6. Ajungi să înțelegi și să apreciezi mai profund celelalte culturi
Atunci când ești înconjurat de oameni din alte țări, care împărtășesc viziuni și tradiții diferite de ale tale, îți dai seama că lumea e un loc mult mai mare decât colțișorul în care tu te aflai, pe care îl considerai universul tău. Trecându-i granițele, ajungi să apreciezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, să înțelegi stiluri de viață diferite și, mai mult, să remarci similarități revelatoare între tine și oamenii pe care ajungi să-i întâlnești.
Dacă îi pui pe suedezi să-și descrie țara într-un singur cuvânt, termenul „lagom" ar putea fi preferatul lor. Un termen tipic suedez, pentru că nu poate fi tradus într-un singur cuvânt, se referă la „atât cât trebuie" sau „suficient pentru toată lumea". Mai exact, este vorba de a fi și a avea nici prea mult, nici prea puțin, păstrând și făcând, în general, totul cu moderație și corectitudine, ce reflectă egalitatea și echilibrul pe care le au suedezii ca valori. Prin urmare, atunci când călătorești în Suedia, practică „lagom" pentru a te potrivi mai ușor cu locul.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară