IN ACEST ARTICOL:
Cel mai important lucru in relatia noastra cu timpul nostru este sa ne gandim ca nu pierdem timpul ci il cream, il castigam.

Scriitorul si jurnalistul polonez Ryszard Kapuscinski spunea in cartea sa The Shadow of the Sun ca africanii si europenii au o perceptie total diferita despre notiunea timpului. Pentru noi, timpul exista undeva in afara noastra, este ceva fizic, palpabil. Aproape ca vedem secundele cum se scurg in jurul nostru, exista obiectiv si are caracteristici lineare si masurabile. Ne simtim scalvii timpului, depindem aproape ca un drog de el, ne raportam intreaga viata la timp. Pentru a ne dezvolta si functiona trebuie sa ne inconjuram de ceasuri, sa fixam intalniri, sa ne dam deadlinuri, intalniri amnintate cu sferturi academice.

Africanii percep altfel timpul. Pentru ei este un concept mai elastic, mai deschis, mai subiectiv, omul este cel care il influenteaza, ii da forma, curs si ritm. Timpul este ceva facut de mana omului, este un etalon pentru toate intamplarile cotidiane si daca un eveniment are loc sau nu tine pana la urma de noi insine, deci daca intarziem la o intalnire nu e niciodata vina timpului, ci a noastra. Timpul apare ca o rezultanta a actiunilor noastre si dispare atunci cand il neglijam sau nu il mai bagam in seama. Cateodata se trezeste la viata sub influenta noastra, dar pica intr-o stare de hibernare, chiar nonexistenta, daca nu ne redirectionam toata energia catre el.

Fiind exponatele unei societati bazate pe productivitate, ne intrebam de unde au invatat ceilalti oameni sa astepte. Astazi rabdarea e o calitate, o abilitate si potrivit teoriei lui Kapuscinski este nascuta dintr-o diferita perspectiva asupra timpului. Daca nimic nu se intampla, timpul nu trece, deci nu-l pierdem. Corect?

Autor: Laura Dragulin

Sursa: 9am.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri