În cazul în care vrei să slăbești, iar dietele și exercițiile fizice nu dau roade, ai putea fi tentat să apelezi la procedura numită liposucție, prin care este îndepărtată grăsimea din organism. Liposucția sau lipoaspirația reprezintă o metodă chirurgicală prin care se reduce celulita din corp prin extragerea grăsimii localizată în exces în brațe, în toracele anterior și posterior, în abdomen, coapse, fese și șolduri, în gambe și porțiunea internă a genunchilor sau în regiunea submentonieră.
Înainte de a lua o decizie, este important să te informezi corect cu privire la procedura liposucției, cui i se adresează, care sunt riscurile și care sunt posibilele complicații.
Iată o listă cu 7 lucruri pe care trebuie să le știi și 7 întrebări pe care trebuie să le pui înainte de o procedură de liposucție:
Liposucția nu este o cură de slăbire - dacă visezi să obții un corp perfect în urma procedurii de liposucție abdominală trebuie să știi că metoda nu este destinată controlului greutății sau pentru reducerea unor cantități mari de grăsime. Pe scurt, o persoană supraponderală nu va deveni slabă prin liposucție;
Există mai multe tipuri de liposucție - acestea se realizează sub anestezie generală şi presupun, pentru început, infiltrarea zonelor în care se face procedura cu o soluţie specială, care are rol de anestezic local anticoagulant. Printre tipurile existente se numără:
- Lipoaspiraţia clasică
- Lipoaspiraţia cu laser
- Lipoaspiraţia asistată electric
- Lipoaspiraţia cu ultrasunete
Costuri - o astfel de intervenție chirurgicală costă în jur de 1.000 lei/zona operată/ preț liposucție. Astfel, se pot opera diferite zone pentru a se extrage depozitele de grăsime, iar cele mai populare sunt lipoaspirațiiile pentru “aripioare” (zona superioară a coapselor), abdomen, șolduri și talie. Concret, totalul unui preț liposucție costă între 6.000 – 7.500 lei, în funcție de zonele alese.
Liposucţia poate ajuta la simetria corpului - în medicină există o ramură a liposucției care se numește liposculptură și îți permite să-i dai corpului tău forma și conturul dorit. Metoda de bază stă în eliminarea unor cantități mici de grăsime din anumite părți ale corpului pentru a-i accentua forma;
Tratează anumite condiții medicale - liposucția mai poate fi folosită în tratarea anumitor condiții medicale, printre care se numără transpirația excesivă, tumorile grase benigne, tulburările de metabolizare a grăsimilor, mărirea anormală a țesutului mamar bărbătesc;
Candidatul ideal - candidatul perfect pentru lipoaspiraţie este acela care are depozite adipoase localizate în abdomen, coapse, fese, braţe, guşă şi zona mamară la bărbaţi. Acesta trebuie să fie într-o stare bună de sănătate fizică şi mentală, este major și nu fumează;
Cum se desfășoară operația de liposucție - Indiferent de tehnica aleasă de tine împreună cu medicul, lipoaspirația necesită microincizii la nivelul zonelor interesate prin care se introduc canulele de lipoaspirație cu ajutorul cărora se efectuează procedura. Aceaste canule sunt conectate la un aspirator chirurgical, aparat de vibrolipoaspiratie sau la seringi. Lipoaspirația cu ajutorul seringilor este utilizată pentru zone mici și izolate sau când se dorește ca grăsimea extrasă să fie reinjectata în alte zone ale corpului (de exemplu la nivelul feței, buzelor, feselor sau a depresiunilor din alte regiuni).
Informațiile menționate anterior sunt chestiuni generice, care se pot regăsi pe orice site de specialitate. Înainte de a lua o decizie, este necesar să consulți un medic cu care să porți o discuție sinceră asupra așteptărilor pe care le ai de la acestă procedură chirurgicală. Iată ce trebuie să întrebi la prima vizită medicală:
- Este operația de liposucție dureroasă?
- Care sunt riscurile?
- Cum mă pot pregăti de operație?
- Am voie să practic sport după intervenție?
- Voi rămâne cu cicatrici după procedura chirurgicală?
- Cât durează recuperarea?
- La ce rezultate trebuie să mă aștept?
Photo by rawpixel on Unsplash
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară