15 Martie 2019 publicat în Lifestyle 51 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Prima sâmbătă din Postul Paștelui mai este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Sfântului Teodor și există o sumedenie de tradiții și obiceiuri legate de această zi.

De asemenea, vinerea de dinaintea Sărbătorii Sfântului Teodor este cunoscută și ca fiind Vinerea Sân’ Toaderului sau Vinerea care urmează Lăsatului Secului de Pește. Este o zi încărcată la rândul său de semnificații și tradiții dedicate în speciale fetelor tinere, căsătorite și necăsătorite. Astfel, în vremuri de demult, dar și astăzi, există obiceiul ca fetele și băieții să caute și să scoată din pământ o rădăcină de Homan sau Iarbă Mare, planta folosită în diverse ritualuri și descântece de dragoste, dar și cu proprietăți medicinale, invocându-ul pe Sfântul Teodor pentru a spori frumusețea și bogăția podoabei capilare: “Toadere, Sân’ Toadere/ Dă cosița fetelor/ Cât e coada iepelor/ Și plete flăcăilor cât coama cailor.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Rugăciunea de sâmbătă are putere transformatoare în viețile noastre. Semnificație și practici spirituale Cum a fost la Pascal Junior weekend-ul trecut, în Brașov, la Kayus Lounge și ce party-uri sunt vineri și sambata ? La Kayus Lounge Brașov, party-uri speciale de 8 si 9 martie

În Banat, fetele și flăcăii care nu și-au găsit alesul pleacă în cete la cules de plante și se consideră norocoși dacă găsesc popilnic, o plantă cu un miros aparte, considerată că aducând noroc celor care o găsesc în această zi și pe care fetele o folosesc în apă cu care își spălă părul, pentru a fi sănătos, frumos și pentru a fi iubite. Odată ce se spală pe păr, conform tradiției, este bine să nu mai iasă din casă, “ca să nu le mănânce caii părul”. 

Tot astăzi, în anumite zone ale țării, se mai păstrează tradiția ca fetele să își taie puțin din podoaba capilară pentru ca părul să crească ca din apă, sănătos și viguros. Persoanele de sex masculin, în schimb, au datoria de a scoate caii din grajduri și de a-i mâna pe câmpuri. În unele zone, se ține încă datina ca cei căsătoriți să se întreacă în curse călare, câștigătorul fiind cel care avea parte de binecuvântare din partea Sfântului Teodor. 

Programul celei de-a 16-a editii KINOdiseea - Festivalul international de film pentru publicul tanar Cei mai buni burgeri din țară vin la BURGERFEST 2024 între 17 și 19 mai

Se spune și că, începând cu această zi, fetele tinere își puteau pieptăna părul cu cărare pe mijloc, semn că de acum încolo puteau fi pețite, și erau introduse de flăcăi în datina horei satului. Tot în această zi, se taie părul de pe fruntea vitelor. 

Sfântului Teodor i se mai spune și Sân’ Toader și se spune despre el că ar fi avut puterea de a se preface în cal. De aceea, atunci când se face trecerea de la iarnă la primăvară, tradiția spune că Sfântul Teodor și caii care îl însoțesc eliberează căldura și anotimpul cald rupând lanțul Sfântului Ion.

De asemenea, conform tradiției populare, dacă vrei să fii sănătos tot anul, evită să faci treburi casnice sau în gospodărie. Spălatul rufelor de mână este interzis în această zi. 

Foto homepage: Grzegorz Zdziarski /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri