Sâmbătă de dinaintea Floriilor este cunoscută drept Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii și are o însemnătate deosebită în tradiția creștină, dar și în cea populară. Conform scrierilor biblice, sâmbăta lui Lazăr este ziua în care Iisus a săvârșit o mare minune și, la rugămințile surorilor lui Lazăr, l-a înviat pe Lazăr în a patra zi de la moartea sa, plantând în sufletele creștinilor speranța că moartea poate fi învinsă.
"Lazăre, ieși afară!"
Lazăr locuia în Betănia, localitate din Țara Sfântă, și era fratele Martei și al Măriei, persoane dragi lui Iisus, Măria fiind cea care l-a uns cu mir pe Iisus și i-a șters picioarele cu părul său. “Doamne, iată, cel pe care îl iubeşti este bolnav”, i-au trimis vorba Marta și Maria lui Iisus…
„Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl poţi învia, căci poţi!”, i-a spus Maria Învățătorului atunci când Iisus a ajuns în satul lor.
Iar Iisus, auzind, a zis: "Această boală nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu, că, prin ea, Fiul lui Dumnezeu să Se slăvească. Şi iubea Iisus pe Marta şi pe sora ei şi pe Lazăr. Când a auzit, deci, că este bolnav, atunci a rămas două zile în locul în care era." (11, 4-6)
Văzând durerea celor două și a celor prezenți, Iisus s-a întristat. Se spune chiar că a plâns în fața mormântului lui Lazăr. “Lazare, ieși afară”, i-a poruncit Mântuitorul la patru zile după moartea sa, iar Lazăr a ieșit din mormânt inviat din morți conform tradiției biblice.
În calendarul creștin ortodox tot în această zi îl cinstim și pe sfântul Teotim, episcopul Tomisului, iar Învierea lui Lazăr precede o alta, Învierea lui Iisus.
Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii: Tradiții și obiceiuri
Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile legate de Sâmbăta lui Lazăr, această zi importantă ce precede marea sărbătoare a Floriilor:
În cultura populară se spune că Lazăr a mai trăit încă 30 de ani de la învierea sa și că de atunci s-a hrănit numai cu poame și fructe. Nu a mai zâmbit însă niciodată din acel moment, fiind marcat de cele 4 zile în care a fost mort. Dar probabil că sunt doar legende, căci moartea și Învierea Mântuitorului are un alt mesaj și ne arată frumusețea, mântuirea bucuria vieții de dincolo.
În popor există credința că torsul în această zi nu este benefic și este recomandat a fi amânat pentru ca nu cumva sufletele celor plecați din viață și care așteaptă la porțile Raiului să se întoarcă pe pământ.
Gospodinele și “gospodinii” de la sate fac plăcinte special pentru această zi și le împart celor săraci și nevoiași în speranța ca și cei dragi plecați vor primi mângâiere și înviere pe lumea cealaltă.
Obiceiul împărțirii de plăcinte din ziua Moșiilor de Flori este asociat și cu amintirea unui alt Lazăr, un copil care a poftit tare la plăcintele mamei sale înainte de a duce oile la păscut. Nu a mai apucat să le mănânce însă. Urcându-se într-un pom să culeagă frunze pentru animalele sale, a căzut din copac și a murit. Există de aceea și obiceiul “Cântecele de Paști” unde îi este pomenita viață și întâmplările morții sale.
Citește continuarea pe pagina următoare >>>>
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural