Datina Lazărelului se practică și astăzi în alte zone ale țării, copiii și fetele tinere colindând casele cunoscuților cu crengi de salcie sfințite și spunând povestea nefericitului Lazăr care s-a stins de tânăr. Una dintre fete, cunoscută sub numele de Lăzărița, se îmbracă simbolic într-o rochie albă, simbol al speranței, al purității și al biruinței vieții asupra morții.
Foto: Natasa_M /ShutterstockPe meleagurile din sud ale țării, există obiceiul ca fetele tinere să meargă cu “vaiul”, un obicei care a avut la bază un imn religios, un fel de colind pe care tinerele îl cântau în timp ce colindau din casă în casă întreg satul, împodobindu-și părul cu coronițe din flori de câmp sau flori de primăvară. Gospodării, în schimb, le răsplăteau cu ouă pe care tinerele le duceau acasă și le vopseau împreună cu familiile lor în Joia Mare.
Se spune că mâinile tinerelor sunt binecuvântate în această zi și de aceea ele ar trebui să planteze copăcei cu flori sau flori căci acestea vor crește mai repede, vor fi mai viguroase și vor da cele mai frumoase flori și ramuri înflorite.
Se spune și că ar fi bine să evităm să coacem, să spălăm sau să căutăm gâlceava în această zi, petrecând-o în schimb în pace și cumpătare și cu gândul la patimile Domnului.
Tot astăzi, în sâmbătă dinaintea Floriilor există obiceiul de a vizita mormintele celor dragi, a le împodobi cu ramuri de salcie și a aprinde o lumare pentru sufletele lor.
Foto homepage: Katinkah /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate