Neurologia a devenit o știință fascinantă care relevă modul cum mintea și corpurile noastre pot să intre în sintonie atunci când iubim și ne pasă sincer unul de celălalt. Ce se întâmplă atunci când doi oameni, sau mai specific, doi îndrăgostiți intră într-o sintonie atât de profundă încât să își vrea binele unul celuilalt? Știința demonstrează că în acest caz, atingerea dintre acești oameni are efecte tămăduitoare.
PUTEREA EMPATIEI
A-ți păsa de cineva, înseamnă a empatiza cu acea persoană: a pătrunde într-un univers intim al vulnerabilității. Italienii au o expresie pe care o folosesc pentru a-și exprima dragostea față de o persoană. Mai profund decât "ti amo" este "ti voglio bene", adică "te vreau bine" sau "îți vreau binele". Aceasta, împreună cu sentimentul asociat cuvintelor, este poate, una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste. Este o expresie care denotă empatie și candoare.
Ce se întâmplă atunci când doi oameni, sau mai specific, doi îndrăgostiți intră într-o sintonie atât de profundă încât să își vrea binele unul celuilalt?
ATINGEREA EMPATICĂ
Ca ființe sociale, nevoia de contact și înțelegerea empatică din partea celorlalți, este fundamentală pentru supraviețuire. De aceea, iubirea este precum o sevă hrănitoare pentru viață.
Știința de astăzi teoretizează și pune sub lupa experimentelor ceea ce până acum, ca ființe umane, experimentam la nivel intuitiv. Acest domeniu de studiu se numește "sincronizare interpersonală" - un fenomen psihologic prin care indivizii pot să oglindească persoanele care le sunt aproape la nivel emoțional.
Imagine: Benjavisa Ruangvaree Art /Shutterstock
Un studiu realizat la Universitatea Colorodao a arătat că atunci când o persoană ține de mână pe cineva drag care are dureri și face acest lucru cu multă empatie, ritmul respirator și inimile acestor persoane se sincronizează. Această sintonie ajută la disiparea durerii fizice (și/sau emoționaale).
Atingerea, se pare, este o unealtă de comunicare a empatiei ce are ca rezultat o putere analgezică sau de anihilare a durerii. - Pavel Goldstein, cercetător.
Studiu: Când iubiții se ating, inimile și respirațiile lor intră în sintonie și durerea dispare
"Cu cât partenerul este mai empatic, cu atât mai puternic este efectul analgezic și cu atât mai puternică este sincronizarea dintre cele două persoane, atunci când se ating, spune Pavel Goldstein", cercetător în domeniul neuroștiinței, conform site-ului Universității Colorado, www.colorado.edu. Studiul pe care l-a coordonat a avut ca subiecți partenerii care formau 22 de cupluri și a fost publicat, conform Colorado.edu, în Scientific Reports.
Oamenii de știință știu de mai multă vreme că oamenii își pot inconștient sincroniza pașii cu persoanele care le sunt alături, sau că își ajustează postura pentru a oglindi un prieten, în timpul unei conversații. Aceste noi studii arată că și inimile oamenilor intră în sintonie atunci când privesc un film emoționant sau când cântă împreună. Practic, bătăile inimii și respirațiile se sincronizează, intrând pe un pattern similar, explică site-ul citat.
Dar sunt cu atât mai fascinante noile rezultate ale cercetărilor, pentru că ele vorbesc despre puterea extraordinară a dragostei adevărate. Dragostea bazată pe sentimente de empatie și singura capabilă a permite accesarea acestei sincronii perfecte și tămăduitoare...
"Atingerea, se pare, este o unealtă de comunicare a empatiei ce are ca rezultat o putere analgezică sau de anihilare a durerii", a subliniat cercetătorul Pavel Goldstein, inițiatorul studiului.
Studiul publicat în anul 2017 le-a avut ca și coautoare pe Simone Shamay-Tsoory și Irit Weissman-Fogel și este primul care explică sincronizarea interpersonală în contextul durerii. Cercetătorul citat mai sus, Pavel Goldstein de la Universitatea Haifa, asociat Universității Colorado, a avut ideea de a realiza acest studiu, după ce a asistat la nașterea fetiței sale:
“Soția mea avea dureri iar eu nu mă puteam gândi decât la ce să fac ca să o ajut. Am apucat-o de mână, iar acest lucru a părut să funcționeze.”
Cercetarea care a avut ca subiecți membrii a 22 de cupluri heterosexuale stabile, cu vârstele cuprinse între 23 și 32, pe care l-a realizat patru ani mai târziu, a arătat că, într-adevăr, atingerea are puterea de a descrește intensitatea durerii... atunci când doi oameni se iubesc.
Când partenerii dintr-un cuplu romantic se află unul în prezența celuilalt, sistemul lor cardio-respirator și undele cerebrale intră în sincronicitate, a arătat cercetarea citată.
Viitori tătici, ajutorul vostru în camera de naștere este cu mult mai important decât ați putea crede!
Imagine homepage: amesto/ Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice