Umanitatea trebuie sa facă față unei crize de mediu critice care pune în discuție chiar supraviețuirea noastră pe Pământ. Cu toate acestea, foarte mulți dintre noi ne continuăm traiul, ca și când nimic nu s-ar întâmpla. Chiar dacă este dificil să acceptam și să înfruntam realități dureroase, acum mai mult decât oricând, trebuie să ne unim forțele și să acționăm.
Schimbările climatice sunt o problemă pe care oamenii au creat-o, dar noi în schimb ne bazăm pe rugăciuni către Buddha sau Dumnezeu. Uneori, acest lucru mi se pare ilogic,
este de părere Dalai Lama, liderul comunității budiste și un lider spiritual pentru întreaga lume. De mai mulți ani, liderul spiritual este foarte activ cu privire la această temă și are numeroase luări de poziție în prelegirle sale, în interviuri, sau pe platformele sociale unde este activ.
Liderul spiritual ne încurajează astfel să ne asumăm fiecare, la nivel personal această problematică. Nu ajunge să ne rugăm, e timpul să ne unim forțele într-un efort comun. Iată un mesaj recent: "Știința și tehnologia au adus multă dezvoltare și cu toate acestea ne lovim de multe probleme provocate de om. Suntem animale sociale. Depindem de comunitatea în care trăim. Așa încât avem nevoie de un simț al responsaabilității globale, fiindcă bună-starea umanității este bună-starea noastră." - Dalai Lama, 23 august 2019 - Twitter
Science and technology has brought much development, and yet we still face many man-made problems. We are social animals. We depend on the community in which we live. Therefore, we need a sense of global responsibility, because the well-being of humanity is our own well-being.
— Dalai Lama (@DalaiLama) August 23, 2019
1. Schimbarea climei nu este de interes pentru una două națiuni. Este o problemă care afectează întreaga umanitate și fiecare ființă vie de pe acest Pământ, atrage atenția liderul tibetan.
2. Schimbările Climatice sunt o amenințare pentru noi toți. Aceasta este una dintre acele provocări care ne învață că trebuie să lucrăm împreună într-un efort comun pentru a ne atinge ținta.
3. Trebuie să împărțim responsabilitatea pentru probleme ca Schimbările Climatice, terminarea resurselor naturale și creșterea populației, care ne afectează pe noi toți. A limita îngrijorările doar la propriile națiuni nu mai este de actualitate.
Foto: Stepan Kapl/ Shutterstock
4. Creaturile care populează acest Pământ, fie că sunt ființe umane sau animale, sunt aici ca să contribuie, fiecare în felul său particular, șa frumusețea și prosperitatea acestei lumi.
5. Noi, oamenii care trăim astăzi trebuie să luăm în considerare generațiile viitoare: un mediu curat este un drept uman ca oricare altul. Așa încât este parte a responsabilității noastre față de ceilalți că lumea pe care o vom lăsa moștenire este sănătoasă, dacă nu chiar mai sănătoasă decât cea pe care am găsit-o noi.
6. Fiindcă cu toții împărțim acest Pământ, trebuie să învățăm să trăim în armonie și în Pace unii cu ceilalți și cu natura. Acesta nu este doar un vis ci o necesitate.
7. Interdependența este o lege fundamentală a naturii. Chiar și insectele micuțe supraviețuiesc cooperând.
8. Ceea ce este clar este faptul că suntem singura specie care avem puterea de a distruge planeta. Păsările și insectele nu au această putere.
9. Depindem unii de ceilalți pentru supraviețuire. Dacă ne gândim la amenințarea schimbărilor climatice pe care cu toții o trăim, granițele naționale nu au niciun sens.
10. Schimbările climatice ne afectează pe toți. Amenințarea este o problemă globală și interesele naționale vor fi în mod automat adresate.
11. Împărțim Pământul nu doar cu semenii noștri, oameni, dar și cu celelalte creaturi.
12. Mediul natural susține viața pentru toate ființele, în mod universal.
13. Este responsabilitatea noastră colectivă și individuală să avem grijă de mediul în care cu toții trăim.
14. Pământul nu este doar mediul nostru. Pământul este Mama noastră.
Imagine main: Lucas Tesseron/ Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară