de Roxana Elena Roseti, storyteller
Se spune că bijuteriile s-au ivit în zorii civilizației. Iată că, în prezent ele, bijuteriile marchează zorii unei noi civilizații în ceea ce privește crearea lor. Fie că vorbim de nestemate “de firmă“, bijuterii unicat, ori bijuterii handmade se vorbește tot mai des despre cum tineri designeri reimaginează acest important capitol al modei și nu numai.
Purtate deopotrivă de către femei și bărbați, conferă strălucitoare frumusețe, fiind mai mult decât un ornament corporal. Uneori pot fi simplu moft, alteori talisman, dar oricum ar fi, bijuteriile rămân bijuterii. Depinde cum le porți și...de unde le iei! Ce se întâmplă atunci când bijuteriile se reinventează? Nu mai este vorba doar despre Tiffany, Cartier sau alte „case” celebre, ci de comori realizate de o nouă generație de designeri, care reînvie vechi meșteșuguri.
„Femeile sunt conștiente de ceea ce se întâmplă în lumea modei”, spune Tomoko Ogura, director de modă la Barneys, care dedică o timp și spațiu designerilor independenți. „Sunt pasionate de fashion și vor să cumpere o bijuterie frumoasă, de obicei unicat. Acești consumatori pasionați de modă folosesc Instagram pentru inspirație, cumpără online și nu le este frică să își asume riscuri cu designeri puțin cunoscuți”, mai spune ea.
Fantezie debordantă
Se pare că, potrivit specialiștilor în domeniu, noul tip de “client al bijuteriilor” se îndepărtează de asocierea cu numele marilor firme. Preferând să apeleze ori fizic, ori online la numeroși și talentați tineri designeri, cu o fantezie debordantă.
„Creatia nu înseamnă haos, ci presupune disciplină, ordine și profesionalism. După cum rigoarea fără fantezie și fără sclipirea talentului este mediocritate pură, platitudine”, consideră Ana Wagner, artista care creează povești în porțelan și bijuterii la atelierul și galeria „Wagner Arte Frumoase și Povești”. Acesta este locul unde creațiile Anei își exprimă frumusețea în tot ceea ce înseamnă bijuterii porțelan și bijuterii ceramică.
Altă generație, alte preferințe
Tot potrivit specialiștilor și tot pe această idee, piesele de care se simt atrași cumpărătorii sunt cele pe care le pot purta în fiecare zi, dar...Cu un alt sens al valorii de a fi al unei bijuterii fine, care poate fi destul de casual. Noul tip de cumpărători se mulează perfect noul tip de bijuterii. Acești cumpărători nu se tem să cheltuiască nici, să zicem, peste 40.000 de dolari pentru această categorie emergentă de bijuterii fine. Moda acum este clasică, elegantă și plină de bun gust, spre deosebire de a fi o petrecere dezlânată a stilurilor amestecate.
Estee Stanley, stilistă din Los Angeles, obișnuiește să atragă vedetele către piesele bijutierilor independenți, atunci când îmbracă vedete precum Jessica Biel, sau Portia de Rossi. „Fetele de pe covorul roșu acum toate vor să pară un pic mai...funcționale, iar asta este ceea ce guvernează alegerile lor, de la rochii, la bijuterii”."Mi-ar plăcea să picur diamante în tot ceea ce le înconjoară, dar ele sunt dintr-o altă generație. "Aceste fete poartă bijuterii mai mici și mai funcționale și toate vor să fie diferite una de cealaltă”.
Topirea formei corpului în forma bijuteriilor
Unii vorbesc despre manifestarea unei așa numite epoci a consumerismului boemian, ceea ce sună bine, dar totodată extrem de complicat. Spre exemplu, pentru Ana Khouri, 33 de ani, bijuteriile reprezintă “o artă purtabilă”. Născută în Brazilia, Ana a studiat designul bijuteriilor la Londra înainte de a-și începe linia în 2002.
Piesele sale timpurii au fost ghidate de filosofia conform căreia bijuteriile ar trebui să devină o parte a unei femei și să o completeze în mod natural, și au inclus inele și brățări care semănau cu aur împrăștiat, frunze și cercei unicat în formă de păianjen, cu curbe și diamante albe. Ea a devenit cunoscută pentru bijuteriile opulente create pentru celebrități precum Alicia Keys și Isabeli Fontana.
„Nu este vorba despre un inel sau un cercel”, spune Ana. „Este vorba mai mult despre topirea formei corpului cu forma bijuteriilor”.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară