E ușor să te lași păcălită de zilele călduroase de toamnă și să crezi că temperaturile de vară vor mai domina pentru o perioadă atmosfera, însă, treptat, sezonul autumnal își intră în drepturi și simți cum frigul îți pătrunde în corp. Este, așadar, timpul să începi să te pregătești pentru vremea rece.
Noi ținute vestimentare, organizarea locuinței, pregătirea unor noi activități se numără printre aspectele de care să ții cont pentru a întâmpina cu brațele deschise noul sezon.
Toamna este, de asemenea, o bună perioadă pentru detoxifierea organismului. Este timpul să elimini toxinele, să restabilești echilibrul intern și să îți întărești sistemul imunitar, înainte ca temperaturile să scadă semnificativ.
1. Pregătirea garderobei
Oricât de mult ți-ar plăcea rochiile vaporoase pe care te-ai obișnuit să le porți în perioada în care temperaturile ridicate cereau un astfel de outfit, e vremea să le pui deoparte pentru o perioadă, întrucât toamna vine cu propriile ținute vestimentare atrăgătoare. Dacă n-ai căutat încă paltoane dama prin magazine, ar fi bine să faci asta, pentru că sezonul autumnal e potrivit pentru astfel de piese vestimentare.
De asemenea, o pereche de ghete și câteva eșarfe și fulare sunt de nelipsit din garderoba ta. În plus, puloverele oversized și jeanșii „boyfriend“ se numără printre hainele pe care le poți purta toamna aceasta. Sunt outfiturile cu ajutorul cărora poți arăta foarte bine și te poți simți confortabil, pentru că îți vor ține de cald.
2. Pregătirea locuinței
Culorile toamnei sunt printre cele mai frumoase, cu toate că s-ar putea să-ți fie greu să te obișnuiești cu diminețile mai întunecate și temperaturile mai reci. Schimbările în interiorul locuinței și în grădină sunt esențiale în procesul de pregătire pentru sezonul rece.
Printre cele mai importante lucruri pe care ar fi bine să le verifici în această perioadă se numără caloriferele sau soba și coșul de fum. Temperaturile tot scad și n-ai vrea ca frigul „să te ia prin surprindere“. Totodată, consolidează ușile și ferestrele, astfel încât să păstrezi căldura în interior. În plus, pentru a obține rezultate cât mai bune, ar fi bine să ai în vedere termoizolarea casei.
În ceea ce privește grădina, nu uita să pregătești copacii pentru sezonul rece. E recomandat ca în această perioadă să îndepărtezi crengile uscate. Totodată, solul ar trebui protejat cu ajutorul unor îngrășăminte pe bază de potasiu. Mai mult, toamna este important să cureți solul de resturile vegetale și să ai grijă la dăunători.
3. Pregătirea organismului
Toamna este cunoscută ca fiind perioada gripelor și răcelilor. Odată ce temperaturile scad și ziua se micșorează, ai tendința de a te simți mai obosită decât de obicei, iar atunci virusurile își fac loc către organismul tău. Există însă mai multe moduri de a te proteja de factorii „dăunători“ din perioada autumnală.
Poate cel mai la îndemână mod de a lupta cu virusurile este să petreci timp alături de cei dragi. Studiile au arătat că dragostea celor din jur ajută la întărirea sistemului imunitar. Stresul este unul dintre principalii factori care ne slăbește organismul, iar o plimbare prin parc cu prietenii sau familia poate fi o modalitate perfectă de a lăsa la o parte grijile și de a te relaxa.
Totodată, pentru că virusurile sunt mai frecvente în această perioadă, este indicat să te protejezi mai mult ca oricând. De aceea, este recomandat să te speli pe mâini cu apă caldă și săpun cât mai des cu putință: după plimbarea cu metroul, după ce ai folosit diferite gadgeturi, înainte de fiecare masă etc.
De asemenea, un alt mod prin care îți poți menține organismul sănătos este să apelezi la exercițiile fizice. O sesiune cardio de aproximativ 30 de minute pe săptămână, o clasă de pilates sau o plimbare cu bicicleta sunt benefice pentru sănătate în perioada toamnei.
Tu cum te pregătești pentru toamnă?
Sursă foto: Anasteisha/ Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri