Mulţi studenţi care merg la facultate în alt oraş decât cel natal aleg să stea într-un cămin. Motivele pot fi variate, de la faptul că este mai ieftin, până la ideea de a avea o experienţă completă ca student. Oricare ar fi premisele, acest lucru presupune să locuieşti cu cel puţin încă o persoană, iar, cel mai probabil, aceasta va fi un necunoscut. Indiferent dacă veţi deveni sau nu prieteni, cel mai important lucru este să vă înţelegeţi, să fiţi politicoşi şi să vă respectaţi unul pe celălalt.
Ca student, ai câteva opţiuni pentru cazare. Căminele facultăţii ar putea fi o primă opţiune, dar dacă alegi, de exemplu, să îţi faci studiile în Bucureşti, cel mai probabil nu vei reuşi să obţii un loc la distribuirea camerelor fiind prioritari cei din anii mai mari. Ideea de cămine studenţeşti private Bucureşti a devenit din ce în ce mai populară. Vorbim tot despre un campus, dar cu condiţii mult mai bune decât cele de la stat şi cu numeroase facilităţi incluse în preţul chiriei. A treia variantă, mult mai costisitoare, este închirierea unei locuinţe clasice, o garsonieră sau un apartament.
În situaţia în care vei locui cu cel puţin încă o persoană, viaţa de zi cu zi poate fi o provocare, pentru că spaţiul este limitat. Ce poţi face pentru ca viaţa cu un coleg de cameră să fie cât mai civilizată şi plăcută?
Încheie o înţelegere
… chiar sub formă scrisă. În care să menţionaţi nişte reguli comune după care să vă ghidaţi. Atât tu, cât şi colegul de cameră vă veţi da seama că lucrurile devin astfel mult mai uşoare. Se înţelege (probabil) de la sine că vor fi compromisuri pentru ca lucrurile să devină tolerabile. Dar, dacă reuşiţi să ajungeţi la o înţelegere privind regulile tale şi regulile lui, aveţi toate şansele unui trai civilizat.
O comunicare clară
Poate îţi place ca în cameră să fie o ordine strictă sau, dimpotrivă, eşti mai dezordonat. Poate asculţi muzică în timp ce înveţi, poate îţi place să dormi cu geamul deschis. Poate îţi place să faci yoga şi să meditezi foarte devreme dimineaţa. Nu presupune de la început că al tău coleg de cameră îşi va da singur seama imediat de aceste nevoi ale tale. Comunică-i de la început ce consideri important, veţi evita din start nişte conflicte.
Rezolvă problemele cât sunt minore
Poate colegul de cameră face nişte lucruri care te deranjează. Îţi împrumută lucrurile, mănâncă din mâncarea ta fără să îţi ceară permisiunea. Nu face curăţenie în spaţiile comune. Încearcă să rezolvi aceste conflicte de la început, cu calm, pe un ton prietenos. Poate celălalt nici măcar nu îşi dă seama că astfel de obiceiuri te deranjează.
Ai grijă pe cine inviţi în cameră
Este posibil ca tu să fii o persoană foarte sociabilă, prietenoasă, amuzantă, care are un grup mai mare de prieteni. Dar este la fel de posibil ca persoana cu care locuieşti să nu îţi semene. Sau poate are nevoie să studieze în linişte şi atunci, dacă inviți prieteni la tine, s-ar putea să se simtă incomodat. Vorbiţi despre acest subiect şi ai grijă să întrebi mereu dacă nu deranjezi.
Nu este necesar să deveniţi prieteni
Iar acesta este un lucru normal. Fii plăcut şi prietenos cu colegul de cameră, dar respectaţi-vă spaţiul personal. Dacă te străduieşti prea mult să te împrieteneşti cu persoana respectivă s-ar putea ca situaţia să devină bizară.
Fii deschis la minte
Este foarte posibil ca persoana cu care locuieşti să nu provină din acelaşi mediu ca al tău. Poate vine dintr-o altă cultură, are un stil de viaţă, o ideologie, o religie, o perspectivă asupra vieţii extrem de diferite. Fii deschis la minte şi respectă diferenţele dintre voi. Este posibil să ai ceva de învăţat din aceste diferenţe.
Tratează-ţi colegul de cameră aşa cum ţi-ar plăcea să fii tratat
Poate sunt unele momente în care nu știi ce să faci, cum să reacționezi, cum să rezolvi o problemă. Există o regulă care, în principiu, nu poate da greș, respectiv să îți tratezi colegul de cameră așa cum ți-ar plăcea să fii tratat.
Nu în ultimul rând, ia în calcul faptul că studenția este o perioadă de tranziție, în care crești, te dezvolți ca om. Acest lucru presupune schimbare atât din partea ta, cât și a celuilalt. Vor apărea noi provocări, este posibil să ajungeți la noi înțelegeri. Rămâi deschis la schimbare și adaptează-te, este un semn de maturizare.
Sursa foto: By Phovoir /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri