IN ACEST ARTICOL:
Câteva dintre situațiile dificile din viața de cuplu și sfaturi pentru a le face față cu succes:

Într-o relație de cuplu de durată este imposibil să nu existe și momente dificile pe care este foarte important să știi cum să le gestionezi împreună cu partenerul tău. Simplul fapt că aveți unele neînțelegeri din când în când nu înseamnă neapărat că aveți o problemă majoră de cuplu, indiferent de motivul care a dus la divergențele respective. 

De fapt, toate cazurile în care aveți păreri diferite și reacții opuse chiar vă pot întări relația, dacă știți cum să le gestionați. Mai jos sunt câteva dintre situațiile dificile din viața de cuplu și sfaturi pentru a le face față cu succes, astfel încât amândoi să învățați ceva din ele și să mergeți mai departe împreună. 

Traumele, testul-cheie al unei relații solide

Evenimentele tragice sau presiunile puternice pot avea un impact major asupra vieții de cuplu. Pierderea cuiva drag sau problemele de fertilitate, în condițiile în care vă doriți foarte mult un copil pot reprezenta situații dificile, greu de gestionat. Sunt cu atât mai dificile atunci când partenerul nu reușește să înțeleagă foarte bine de ce ești foarte deprimată ori pari că te-ai închis într-o carapace din care nu vrei sau nu poți ieși. Pentru a putea gestiona cu succes astfel de cazuri este foarte importantă comunicarea dintre tine și celălalt. 

De pildă, dacă vrei să devii mămică este esențial să știi ce teste ar fi indicat să faci înainte și în timpul sarcinii. Dacă, printre altele, știi că ai unele probleme medicale legate de coagularea sângelui, nu încerca să rezolvi problema de una singură, căutând informații din surse nesigure care îți vor amplifica starea de anxietate. Mergi la medicul specialist și află dacă este vorba despre trombofilie, de exemplu, sau despre altă afecțiune, ce riscuri sunt și cum pot fi rezolvate eficient, pentru ca tu și bebelușul tău să fiți în siguranță. Apoi, nu ascunde nimic partenerului tău. Lasă-l să se implice și să te sprijine cum poate mai bine, pentru că o relație solidă se bazează pe comunicare și încredere. Astfel, chiar dacă vei avea uneori reacții nepotrivite, cel de lângă tine va înțelege despre ce este vorba și va ști cum să te ajute. 

Acumularea nemulțumirilor

Dacă simți că partenerul tău este prea absorbit de proiectele de la serviciu și te neglijează, nu aștepta să acumulezi atât de multă nemulțumire, încât să ai la un moment dat o răbufnire pe care el nu o va înțelege. Același lucru este valabil și pentru treburile casnice, pe care nu ar trebui să le faci doar tu, ci să le împarți cu partenerul tău. Respectul reciproc este una dintre condițiile de bază ale unei relații de durată. 

Prin urmare, încearcă să-i explici cum te simți fără să îți faci proiecții despre cum ar crede el, pentru că s-ar putea ca modul tău de a privi lucrurile să nu fie chiar cel corect. De pildă, el poate apreciază foarte mult tot ce faci tu, dar nu ți-o și spune sau nu știe exact cum să-ți arate cât de mult te prețuiește. Încearcă să înțelegi și felul său de a fi, că poate nu este o fire la fel de directă ca tine și este posibil să-i ceri prea mult. Apoi, gândește-te că la un moment dat poate și tu îi arăți prea puțină afecțiune, fără să-ți dai seama, pentru că ești prea preocupată de propriile probleme. Cheia gestionării unei astfel de situații este dialogul deschis și sincer, chiar dacă uneori poate fi foarte dureros. 

Stresul, o problemă care nu trebuie ignorată

Psihologii compară stresul apărut într-o relație de cuplu cu un joc de ping-pong în care tensiunea vine de la un partener către celălalt și invers. Și tu și el deveniți agitați, nu aveți capacitatea de a vă relaxa și de a vă simți bine împreună. Stresul se vede în acțiunile voastre, comportament, comunicarea verbală și nonverbală. Prin urmare, nu este o problemă pe care să o ignori, pentru că poate afecta relația per ansamblu și pe termen lung. 

Într-o astfel de situație, nu aștepta ca partenerul tău să facă primul pas, pentru că s-ar putea ca acesta să reacționeze prea târziu pentru tine. Încearcă să fii tu cea care are inițiativa pentru a rezolva problema. Iată câteva recomandări ale specialiștilor, în acest sens:

  • identifică mai întâi semnele care arată că tu sau cel de lângă tine sunteți stresați;
  • fii aproape de partenerul tău și comunică-i ce ai observat;
  • ascultă cu atenție ce îți spune celălalt sau spune-i deschis ce te frământă;
  • nu forța lucrurile, fii sinceră și ai răbdare atât cu tine, cât și cu el;
  • găsiți împreună soluții prin care să detensionați atmosfera;
  • acționați împreună, ca să vă simțiți mai bine.

Indiferent cât de dificilă ar fi o situație care apare în viața voastră de cuplu, reține că este foarte important să realizezi că este un drum pe care mergeți împreună, nu separat. Prin urmare, încearcă să comunici mai mult și mai bine cu cel de lângă tine, să găsești un echilibru, să înțelegi pe de o parte care sunt nevoile celuilalt și, pe de alta, să-i transmiți la rândul tău exact ce simți. 

Sursa foto: Falcona/ shuttterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri