"Umbla vorba ca in ultimii ani inainte de 1989 erau oameni care se specializasera in a cara morti dintr-un loc in altul al Romaniei. Si asta pentru ca, bineinteles, familiile isi doreau ca mortii sa fie ingropati „acasa“. Dar de ce nu era voie sa-i transporti oficial?
Aici, fiecare are versiunea lui. Unii zic ca din cauza ca regimul comunist daduse o dispozitie ca mortii trebuie ingropati acolo unde au murit - dispozitie care ar fi fost data in perioada ultimilor ani, cand regimul dorea sa evite adunarile publice de orice fel. Altii zic ca ar fi fost legal sa transporti decedati, dar erau niste norme sanitare cumva costisitoare pe care oamenii simpli nu si le puteau permite.
In orice caz, vorba vine ca la sfarsitul anilor ’80 erau insi care se specializasera in transport de cadavre dintr-un oras in altul al tarii printr-o metoda pe cat de simpla, pe atat de macabra: le cumparau bilet normal de tren la clasa intai si ii transportau cu trenul pana la destinatie. Ca sa nu dea prea tare de banuit, ii stropeau din belsug cu alcool ca sa dea senzatia ca transporta oameni beti morti.
Cea mai cunoscuta poveste de felul asta e despre doi carausi de cadavre din Bucuresti care s-au angajat sa transporte un barbat mort din Bucuresti pana la domiciliul lui din Baia Mare. I-au luat barbatului bilet la tren, i-au pus o palarie in cap si l-au infofolit, l-au dus pe sus prin Gara de Nord tot zicand: „Aoleu, tataie, da’ stiu ca-ti place bautura“, l-au suit in tren, l-au pus intre ei pe bancheta si da-i!
Totul, zice-se, a mers ca pe roate, pentru ca mortul avea bilet, iar carausii stiau cum sa se poarte cu nasul. Insa dupa cateva ore de calatorie li s-au uscat gatlejurile. In clipa aia, in compartiment zice-se ca mai era doar un cuplu tanar. Carausii au considerat ca nu e niciun pericol si au decis sa traga o fuga scurta la vagonul-restaurant pentru una mica. I-au rugat pe tineri sa fie cu ochii pe bunelu’, ca a cam luat la bord - si dusi au fost.
Acuma, ori ca trenul intra in munti, ori ca a pus niste frane neasteptate, cert e ca, de la o zdruncinatura, „bunelu“ s-a dezechilibrat si a cazut pe tanara de pe bancheta cealalta.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri