Cum ne afectează trauma
Până la vârsta de 6-7 ani, cele 2 emisfere cerebrale nici nu știu una de existența celeilalte. Asta înseamnă că modul în care interpretăm lumea și toate experiențele pe care le avem o facem dintr-o perspectivă emoțională, nu una cognitivă. Asta mai înseamnă că semnificația pe care o atașam experiențelor noastre este una eronată, neputând înțelege că adulții sunt responsabili. (ex: “Sunt un copil rău, de aceea mami și tati divorțează, Nu sunt sufficient de bun, de aceea au mai făcut un frățior/surioară”, etc).
Sentimente precum, “sunt blestemat, sunt marcat pe viață, nu sunt suficient de bun/deștept/talentat, merit să fiu pedepsit”, etc, duc la o creștere a efectelor traumei. Printe efectele traumei se numără: pierderea sentimentului de siguranță, a încrederii (de sine si în ceilalți), devolarizarea propriei persoane, rușine, vinovăție, frică de a fi abonadonat, frica de a fi respins, acțiuni repetitive, coșmaruri, învățarea că nu putem face nimic (auto victimizare) etc.
Cum putem vindeca trauma
Foto: By Bildagentur Zoonar GmbH /ShutterstockPentru că trauma afectează practic fiecare aspect al vieții, vindecarea se va produce la nivel holistic și va include identificarea și corectarea programelor limitative (aflate în mintea subconsțientă), vindecarea sentimentelor de rușine, vinovăție, pierdere, schimbarea convingerilor despre noi înșine care nu ne mai folosesc. Vindecarea presupune restabilirea sentimentului de siguranță și de încredere (Mă simt în siguranță să am încredere în mine, să ofer și să primesc iubire, etc).
Vindecarea traumei este posibilă prin restabilirea legăturii dintre trup și minte și dintre minte și suflet. Omul este o treime – minte, trup și suflet. Mintea nu a fost făcută să funcționeze singură. Mintea (subconșientă) este un mecanism briliant, iar sufletul furnizează combustibulul necesar funcționării optime acestui mechanism. Cu căt folosim mai mult combustibil, cu atât mai eficient va funcționa mecanismul. Vindecarea traumei deschide ușa recunoașterii (a cunoașterii din nou) a cine ești cu adevărat. În momentul în care ți-ai amintit cine ești, poți să decizi cine vrei să fii.
* Nicoleta Drăghici este Terapeut Certificat Transformare Rapidă, o terapie distinctă, de pionierat, bazată pe neuroștiință, Această metodă combină principiile hipnoterapiei, psihoterapiei, programării neuro-lingvistice (NLP) și ale terapiei cognitiv-comportamentale (CBT). Este o terapie dinamică, capabilă să descopere cauza primară a situațiilor dificile din viața noastră. Terapia Transformațională Rapidă determină schimbări la nivel emoțional, psihologic și fizic, accesând programele aflate în subconștient.
Foto fr si main: By eldar nurkovic /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri